De gemeente Den Helder gaat op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) honderden asielzoekers tijdelijk opvangen in de leegstaande Luitenant-kolonel Maaskampkazerne in de marinestad.

Dit heeft de gemeente maandag laten weten.

Afgelopen voorjaar werd bekend dat na de zomer tot maximaal zeshonderd asielzoekers zouden worden ondergebracht in de voormalige jeugdgevangenis Doggershoek in Den Helder.

De verbouwing hiervan blijkt echter zoveel duurder uit te vallen dan gepland, dat een Europese aanbesteding noodzakelijk is. Hierdoor is de oplevering maanden later dan gepland.

Groeiende stroom

Volgens Den Helder is de vroegere jeugdgevangenis als gevolg van de vertraging niet eerder dan januari of februari komend jaar klaar. Gezien de ''acute noodzaak" om de groeiende stroom asielzoekers te kunnen huisvesten, is de gemeente akkoord gegaan met de tijdelijke inzet van de kazerne. Die dateert uit begin jaren vijftig van de vorige eeuw en was tot begin vorig jaar in gebruik.

Naar verwachting nemen de eerste bewoners over 3 weken hun intrek in de kazerne. Het gaat in eerste instantie om driehonderd vreemdelingen die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. Op termijn wordt het aantal mogelijk uitgebreid naar zeshonderd. Zij worden doorgeplaatst naar Doggershoek zodra de verbouwing is afgerond, aldus de gemeente Den Helder.