De afgelopen weken zijn ongeveer vijftien mensen in Nederland onderzocht op ebola, nadat ze terug waren gekomen uit een risicogebied en ziek waren geworden.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag gemeld. "Het gaat dan om mensen die zich bij de huisarts hebben gemeld met klachten", aldus een RIVM-woordvoerder.

"In zo'n gesprek blijkt dan dat de patiënt in een risicogebied is geweest. Patiënten worden dan meteen doorverwezen naar het ziekenhuis." Tot nog toe bleek het elke keer loos alarm.

Maandag is weer een patiënt met een mogelijke verdenking van ebola opgenomen in het ziekenhuis, dit keer in het Radboudumc in Nijmegen. De patiënt was recent in een ebolagebied in Sierra Leone geweest en wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht, meldt het RIVM.

Malaria

Een van de twee Nederlandse tropenartsen die onlangs is teruggekeerd uit Sierra Leone, is ook opgenomen in een ziekenhuis met koorts, een van de symptomen van ebola. Afgelopen weekend werd bekend dat zij malaria heeft, maar of ze daarnaast ook ebola heeft, moet nog blijken. De uitslag van de tests wordt op zijn vroegst dinsdagavond verwacht.

Ebola wordt overgedragen door direct en onbeschermd contact met (lichaamsvloeistoffen van) mensen met ebola die al ziek zijn. Mensen die de ziekte al wel onder de leden hebben maar nog niet ziek zijn, zijn niet besmettelijk voor anderen.

Symptomen van de ziekte zijn koorts, bloedingen en diarree. Wanneer mensen ziekteverschijnselen vertonen, moeten ze worden opgenomen en afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Onder controle

De uitbraak van ebola in Nigeria en Senegal is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie inmiddels vrijwel onder controle. Het zijn twee van de vijf landen waar het virus de afgelopen tijd opdook, naast de zwaarst getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Het dodental door de ziekte in West-Afrika is inmiddels opgelopen tot 2.793, uit 5.762 bekende besmettingen. Donderdag stond het dodental nog op 2.622.

In Sierra Leone moesten de zes miljoen inwoners tot zondagavond drie dagen binnen blijven om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Ook kregen hulpverleners zo de mogelijkheid huisbezoeken af te leggen. In de drie dagen zijn 130 besmettingen geregistreerd en nog eens 39 mogelijke ziektegevallen.