Abvakabo FNV is woedend over de vele honderden banen die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) bij de gevangenissen wil schrappen.

''Medewerkers zijn het gerotzooi van Teeven zat en denken na over mogelijke acties'' waarschuwt onderhandelaar Frans Carbo. ''De werkdruk bij het uitvoerende personeel is nu al zo hoog dat het gevaarlijke situaties in de gevangenissen oplevert.''

Carbo laat weten dat er nog geen concrete plannen zijn voor acties. ''Het nieuws is nog allemaal zo vers. Dinsdag overleggen we met het kader over hoe we op de plannen van Teeven gaan reageren.''

Teeven heeft de Tweede Kamer vrijdag laten weten dat in het gevangeniswezen 920 arbeidsplaatsen verdwijnen. 180 van die banen zijn een gevolg van nieuwe maatregelen. Het verlies van de 740 andere arbeidsplaatsen houdt verband met al eerder aangekondigde bezuinigingen die 60 miljoen euro moeten opleveren.

Deze kabinetsperiode viel het besluit tot de sluiting van diverse gevangenissen en de inkrimping van het personeelsbestand.

Crimineel gedrag

Volgens Abvakabo is inmiddels al zo fors gesneden in het personeelsbestand bij het gevangeniswezen, dat het niet meer mogelijk is gedetineerden goed te begeleiden voor terugkeer in de samenleving. Daardoor is de kans groter dat de gevangenen weer in crimineel gedrag vervallen.

''Deze problemen zijn nog niet opgelost en zullen straks alleen maar erger worden,” waarschuwt Carbo.