Ook Pro Patria zal zaterdag niet demonstreren in Den Haag. De nationalistische groep wilde door de Schilderswijk lopen, maar dat mocht niet. 

De betogers mochten alleen stilstaan op een veldje in de buurt van station Den Haag Centraal.

Dat ziet de groep niet zitten. ''Wij vinden lopen een prioriteit. Stil staan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk'', liet Pro Patria vrijdag weten.

Pro Patria heeft naar eigen zeggen ''besloten alles op te schorten en een nieuwe aanvraag te doen''. De groep zou ook bij andere gemeenten in de regio hebben gepolst of ze daar kon demonstreren.

''Als voorbeeld, de gemeente Voorburg-Leidschendam besloot donderdagavond laat dat een staande manifestatie naast een op zaterdag leeg kantorenwijk zou moeten plaats vinden. Van de gemeente Rotterdam mochten we wel lopen, maar op de stoep langs de Maasboulevard.'' De gemeenten bevestigden de aanvragen.

Schilderswijk

Pro Patria liep begin augustus door de Schilderswijk. Dat protest draaide uit op rellen. Jongeren uit de wijk gooiden stenen, waarna demonstranten de confrontatie zochten. Vanwege de ongeregeldheden verbood Den Haag eerst demonstraties in de Schilderswijk, en daarna in alle woonwijken.

De Muslim Defence League - Holland zag eerder af van zijn geplande demonstratie zaterdag. De groep mocht naast het Haagse stadhuis betogen.

Drie protesten

Er staan nu nog vier protesten gepland. De Nederlandse Volks-Unie (NVU) staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Anti-Fascistische Actie op het Plein 1813 ten noorden van het centrum. Een betoging van een Koerdische beweging is op het laatste moment toegevoegd. ''Dit is het. Er komen geen andere demonstraties bij'', laat de gemeente Den Haag weten.

AFA laat weten dat de besluiten van de andere organisaties niet van invloed zijn op hun demonstratie. "Wij gaan gewoon door", laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Ook NVU heeft aangegeven gewoon te gaan demonstreren. "Wij zijn er gewoon en de mensen van Pro Patria zullen bij ons welkom geheten worden'', zegt NVU-voorman Constant Kusters. 

De groep Internet Against Vertical Video Syndrome, een ludiek protest van GeenStijl, mag aan de rand van het Malieveld protesteren tegen mensen die hun camera verticaal houden bij het filmen.