De Muslim Defence League (MDL) heeft de demonstratie die voor aanstaande zaterdag in Den Haag was gepland geannuleerd. 

De organisatie vreest een confrontatie met extreemrechtse betogers en zegt ook via telefoon en internet dreigementen uit die hoek te hebben gekregen. Mogelijk was zelfs sprake van een bommelding, zegt organisator Ismael ibn Adam. 

''We laten ons niet snel bang maken, maar we hebben ook te maken met ons publiek. Er zouden ook ouderen, vrouwen en kinderen rondlopen'', bevestigde Ibn Adam donderdagavond volgens een bericht op nrc.nl.

Adam zou door de politie zijn gewaarschuwd dat extreemrechtse groeperingen zaterdag de confrontatie kunnen zoeken met de betogers. Ook het nationalistische Pro Patria en de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), demonstreren zaterdag in Den Haag. 

Bij de eerste demonstratie van Pro Partia op 10 augustus in de Schilderswijk ontstonden rellen en werden agenten en journalisten belaagd.  

De geplande demonstratie van de Muslim Defence League op het Haagse Spuiplein was onder meer gericht tegen politiegeweld en het ''anti-islambeleid van de overheid''. Maar het zou een te gespannen situatie opleveren, zegt Ibn Adam. Vanwege de risico's besloot MDL eerder al een aantal gastsprekers die zaterdag zouden komen af te zeggen. ''Zonder hen heeft het toch al weinig nut.''

Ook zouden er alleen informatiestands komen waar gratis korans zouden worden uitgedeeld. Volgens Ibn Adam leidt dat nu tot te veel gedoe. "Die negativiteit willen we niet. Onze boodschap gaat al verloren als we gastsprekers afzeggen. Daarom stoppen we nu." 

Verbod

MDL meldt dreigementen bij de politie, maar is vooralsnog niet van plan om aangifte doen. ''Dan kunnen we wel bezig blijven.''

De Muslim Defence League Holland komt op voor 'alle moslims'. De beweging is te vinden op Facebook en is de tegenhanger van de Dutch Defense League, die zich tegen de 'islamisering van Nederland' keert. 

Zaterdag zouden in Den Haag vijf demonstraties plaatsvinden. Het nationalistische Pro Patria demonstreert een tweede keer in de hofstad. Andere demonstraties zijn van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), het comité Samen tegen Racisme met de Anti-Fascistische Actie en GeenStijl, die ludiek protesteert tegen verticaal filmen. 

De rechter verbood woensdag twee geplande demonstraties in de Schilderswijk. Wel mogen de demonstraties op een andere locatie doorgaan.