De twee mannen van 31 en 33 jaar uit Huizen die worden gezien als jihadgangers, hoeven niet terug naar de gevangenis. Maar ze moeten zich wel aan strenge voorwaarden houden. 

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.

De reclassering kan de mannen onder andere verplichten om een enkelband te gaan dragen. Ze mogen geen contact met elkaar of met elkaars gezinnen hebben. Ze mogen het land niet verlaten en moeten zich zo vaak en zo lang als de reclassering dat nodig vindt melden.

De mannen waren tot donderdagmorgen vrij in afwachting van een rechtszaak, nadat de onderzoeksrechter het niet meer nodig vond om de twee langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen dat besluit in beroep en heeft dat nu gewonnen, omdat ondertussen nieuwe informatie is binnengekomen, aldus de raadkamer. De twee worden wegens persoonlijke omstandigheden niet weer achter de tralies gezet.

Het OM in Utrecht laat in een reactie weten blij te zijn dat vaststaat dat de twee mannen uit Huizen concreet worden verdacht van voorbereiding van steun aan een terroristisch misdrijf. Ze moeten zich aan zeer strenge voorwaarden houden. Dat is gebeurd op voorstel van het OM.

Gevonden bestanden

Het OM meldde woensdag dat bij de 33-jarige verdachte thuis bestanden zijn gevonden over zelfmoordaanslagen, het maken van ontstekingsmechanismen, omschrijvingen van explosieven en uitleg over wapens.

De 31-jarige man zou van plan zijn geweest om spullen te brengen naar een familielid in Syrië, dat actief meevecht met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). De mannen hadden ook contact met bekende jihadisten in hun regio. Het OM kwam met die informatie, nadat de advocaten van de verdachten zeiden dat het OM ''geblunderd'' had.

Eind augustus pakte de politie twee echtparen uit Huizen op omdat zij op het punt zouden staan naar Syrië af te reizen. Hun zes kinderen werden in pleeggezinnen geplaatst. Die maatregel is eerder al door de kinderrechter teruggedraaid. De moeders van de gezinnen zijn al enkele weken weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte.