Er mag op 20 september definitief niet worden gedemonstreerd in de Schilderswijk. 

De rechter in Den Haag heeft een verzoek van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en het Comité Samen Tegen Racisme (CSTR) afgewezen, zo liet een woordvoerster van de rechtbank woensdag weten.

De gemeente had de organisaties verboden om lopend te demonstreren en hun een specifieke plaats toegewezen waar mag worden betoogd. De extreem rechtse NVU en het anti-racistische CSTR wilden echter in optocht door de Schilderswijk. De rechter wees dat van de hand.

Dat betekent dat de NVU alleen mag betogen op de Koekamp en het CSTR zich moet beperken tot een demonstratie op Plein 1813. De organisatie Pro Patria wilde ook in optocht door de Schilderswijk. Naar eigen zeggen hoort die organisatie donderdag of vrijdag of dat mag, of dat ook zij zich tot één plek moet beperken.

De gemeente Den Haag laat weten: ''De rechter heeft gesproken, de beperkingen gelden. De demonstranten mogen niet door de stad lopen en ze mogen niet in woonwijken.''

Trotseren

Er is een kans dat de demonstranten het verbod trotseren en zaterdag toch naar de Schilderswijk proberen te gaan. Daarover zegt een gemeentewoordvoerder: ''We zijn op alle scenario's voorbereid. Als het nodig is, zal er adequaat op worden gereageerd.'' Over de precieze maatregelen kan de gemeente echter niets zeggen.

Volgens NVU-partijleider Constant Kusters ''is het niet anders''. Wel denkt hij dat ''het demonstratierecht in Nederland is aangetast'' door de uitspraak. Hij vreest dat deze uitspraak in de toekomst vaker gebruikt zal worden om demonstraties te verbieden of te beperken.

De zomer liepen verschillende demonstraties in Den Haag uit de hand. Er werden antisemitische leuzen geroepen tijdens twee betogingen voor IS (Islamitische Staat). Een mars van Pro Patria werd omgeleid toen jongeren met stenen en vuurwerk gooiden, en betogers de confrontatie wilden aangaan.