De juweliersvrouw van juwelier Goldies in het Brabantse Deurne wordt niet vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers tijdens een overval in maart.

Dat melden Omroep Brabant en NOS woensdag op basis van bronnen bij justitie. 

De Deurnese juweliersvrouw Marina (53) opende het vuur op de twee overvallers toen haar man in hun winkel werd aangevallen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) handelde ze uit noodweer. 

Het echtpaar werd aangehouden voor doodslag maar een dag later vrijgelaten omdat destijds al het vermoeden bestond dat uit zelfverdediging was geschoten. Juwelier Willy werd al niet meer verdacht van doodslag.

De beelden, of 'stills', die een bewakingscamera maakte tijdens de overval, zouden doorslaggevend zijn geweest in het besluit om de vrouw niet te vervolgen. 

Eerder werd duidelijk dat de oudste overvaller Youssef F. (29) een wapen trok en de jongste overvaller Abdel H. (20) begon te spuiten met pepperspray.

Vier keer geschoten

Juwelier Willy probeerde tevergeefs het wapen van de overvallers af te pakken. Hij werd in elkaar geschopt en geslagen.

Zijn vrouw vreesde voor het leven van haar man en pakte het wapen dat hij had aangeschaft na een eerdere overval. Ze zou vier keer hebben geschoten en de overvallers fataal hebben geraakt in de borst.

De hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant doet op dinsdag 23 september een mededeling over de beslissing in de zaak. "Het OM bevindt zich nu in de laatste fase van het besluitvormingsproces", meldt het OM. Tijdens de persconferentie wordt ingegaan op het onderzoek en de resultaten. Tot die tijd doet het OM geen verdere mededelingen. 

Overzicht van gebeurtenissen in de zaak | Dossier