De 24-jarige vrouw uit Den Haag die op 28 augustus in Duitsland werd opgepakt op verdenking van jihadistische activiteiten, is vorige week vrijdag op vrije voeten gesteld. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag woensdag bevestigd.

Het OM heeft de vrijlating niet actief naar buiten gebracht. De vrouw is vrijgelaten op initiatief van het OM zelf, dat geen gronden meer zag om haar nog langer in de cel te houden. De rechter-commissaris had eerder haar bewaring bevolen. De vrouw is nog wel verdachte.

De vrouw werd samen met een 32-jarige man aangehouden, die woensdag voor de raadkamer van de Haagse rechtbank moet verschijnen.

De aanhouding van het tweetal ging gepaard met de arrestatie van een derde verdachte in Den Haag zelf. Deze 24-jarige man kreeg eerder al te horen dat hij voorlopig achter slot en grendel blijft.

Justitie verdenkt de beide mannen van onder meer het ronselen voor de jihad en het voorbereiden van een terreurdaad. De vrouw wordt verdacht van opruiing via sociale media en nieuwssites.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemde het drietal enkele weken geleden "grote vissen", die een sleutelrol spelen bij radicalisering en rekrutering. Ze zouden onder meer een rol hebben gespeeld bij de IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk afgelopen augustus.