Amsterdam krijgt steeds meer te maken met incidenten die samenhangen met het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook.

Burgemeester Eberhard van der Laan spreekt van een duidelijke piek in het aantal 'Gaza-incidenten' in de hoofdstad rond begin augustus. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Sinds eind juli vonden in Amsterdam ongeveer dertig aan het conflict gerelateerde incidenten plaats, zoals bekladdingen en het tonen van vlaggen.

Het gaat om zowel pro- als anti-Gaza-uitingen. In ongeveer tien gevallen ging het om discriminerende uitingen, zoals bekladdingen met hakenkruizen.

De situatie in de stad wordt volgens de burgemeester nauwlettend in de gaten gehouden. ''Politie, stadsdelen en diensten informeren actief bij scholen, jongerenwerk en andere organisaties naar de mogelijke weerslag van het conflict in Amsterdam."

Zorgen

Ook kwamen bij de gemeente de afgelopen twee maanden "veel brieven, mails en telefoontjes" binnen van mensen die zich zorgen maken.

Om groepen te binden, organiseerde Van der Laan vorige maand een bijeenkomst in de ambtswoning met Joodse, Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Op 24 september staat een vervolg gepland.

De burgemeester schrijft aan de gemeenteraad dat de situatie in de stad op dit moment rustig lijkt, maar hij benadrukt dat dat elk moment kan veranderen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen

Dossier Midden-Oostenconflict