In Nederland worden achttien mensen verdacht van het leveren van steun aan de jihad of van het maken van plannen om af te reizen naar de terreurgroepering IS (voorheen ISIS). 

Dat meldt dagblad Trouw woensdagochtend op basis van een rondgang langs de verschillende Openbaar Ministeries (OM).

De verdachten komen onder meer uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Huizen, Delft en uit de omgeving van Arnhem. Acht van hen zitten vast, waarvan twee in België. De rest kan op vrije voeten zijn of zijn rechtspraak of hoger beroep afwachten.

De mannen en vrouwen worden onder meer verdacht van het voorbereiden van terroristische handelingen. Andere verdenkingen zijn het opruien tot terreurmisdrijven, samenspannen of het ronselen voor de strijd van IS.

Woensdag dient het hoger beroep tegen twee mannen uit Huizen, die er van worden verdacht met hun gezinnen af te willen reizen naar Syrië. Ook de moeders worden verdacht. De rechter acht de zaak niet bewezen, maar het OM deelt die mening niet.

In Den Haag zitten zeven verdachten vast. Onder hen onder meer een echtpaar dat vorige maand werd opgepakt in Duitsland. Woensdag staat het koppel voor de rechter.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak