Zes medewerkers van een logistiek bedrijf in Amsterdam-West zijn woensdagochtend onwel geworden. In eerste instantie meldde de brandweer dat het pakket de zeer giftige stof ricine bevatte. Dat bleek bij nader onderzoek niet te kloppen.

In de fles zat ricinusolie, een product afkomstig van dezelfde boom als de potentieel dodelijke ricine. ''De olie is volstrekt ongevaarlijk'', benadrukt een woordvoerder van de brandweer. ''Maar er zijn wel zes mensen onwel geworden. We onderzoeken nu of er mogelijk andere gevaarlijke stoffen in het pakket zaten.''

Ricine is een zeer gevaarlijke stof en wordt gezien als potentieel chemisch wapen. Het kan het zenuwstelsel aantasten en is in zuivere vorm al in kleine hoeveelheden dodelijk.

De slachtoffers raakten woensdagochtend onwel toen het pakket was gevallen en schadelijke dampen vrijkwamen uit de fles.

Het incident gebeurde rond 7.00 uur in het pand aan de Gyroscoopweg Westelijk Havengebied. De zes medewerkers werden overgebracht naar een ziekenhuis. Het pakketje waarin de fles zat werd vervoerd door het internationale bezorgbedrijf GLS.

Milieuteam

Het ongeluk leidde niet tot groot alarm bij de hulpdiensten. Wel zijn het milieuteam van de politie en de arbeidsinspectie ingeschakeld om onderzoek te doen naar de herkomst van het pakket en na te gaan of volgens de (arbo-)regels is gehandeld.

Een speciaal brandweerteam, gespecialiseerd in de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen, wist de vrijgekomen vloeistof te stabiliseren en op te ruimen.

Eerder op woensdag meldde de brandweer al dat er in het pakketjes flesjes met een olieachtige stof zaten. Om wat voor stof ging, was toen nog niet duidelijk.

.