Bij verschillende kettingbotsingen op de A58 in Zeeland, tussen Goes en Middelburg, zijn dinsdagochtend twee mensen omgekomen. De politie stelt dat er zeker 150 auto's bij de ongelukken betrokken zijn. 

De weg was ter hoogte van Heinkenszand in beide richtingen afgesloten. Pas rond 16.15 uur ging de rijstrook richting Vissingen weer open. Volgens de politie zijn 26 mensen gewond geraakt, van wie elf zwaargewond. 

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, sprak van een ''afschuwelijk ongeval'', ''voor Zeeuwse begrippen van ongekende omvang''.

De twee mensen die zijn overleden komen uit Middelburg, liet de Veiligheidsregio weten. Een van hen was lid van de vrijwillige brandweer.

Ernstige toestand

Een zwaargewonde ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis in Rotterdam. Andere gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen in West-Brabant en in Zeeland. Die hebben extra mensen ingezet.

Wanneer de andere rijstrook richting Vlissingen open gaat, is niet duidelijk. Aan de zijde van Vlissingen naar Bergen op Zoom gaat de weg rond 20.00 uur weer open, liet Rijkswaterstaat weten. Daar zijn de zwaarste ongelukken gebeurd en dus duurt het onderzoek, de berging en de reparatie langer.

Bestuurders worden opgeroepen hun snelheid aan te passen. Dat is belangrijk, want het ''wegdek is door asfaltwerkzaamheden niet optimaal''.

Noodopvanglocaties

Automobilisten die betrokken zijn bij de ongelukken, worden desgewenst met bussen overgebracht naar twee noodopvanglocaties, meldt de politie. Ook is een informatienummer geopend voor de slachtoffers: 0800 6100. De Veiligheidsregio verzoekt verder toeristen om niet naar Zeeland te reizen. Op de weghelft in de richting Bergen op Zoom staat om 12.25 uur nog 4,5 kilometer file.

Vanuit verschillende regio's zijn hulpdiensten uitgerukt. Tientallen ambulances zijn ingezet. Ook is een traumahelikopter opgeroepen. De politie sprak al snel van een "enorme chaos" die uren gaat aanhouden. Het Rode Kruis is met een mobiele post aanwezig op de A58 met een medisch team. Vooralsnog is het team bezig bij de inderhaast ingerichte mobiele post bij de snelweg.

De dichte mist leidde eerst tot een ongeluk, waardoor een file ontstond. In de staart van de file reden vervolgens opnieuw auto's op elkaar.

Rampenwebsite

Op de site ikbenveilig.nl hebben zich dinsdag tot aan 18.00 uur zo'n 45 mensen gemeld die betrokken waren bij de serie ongelukken op de A58. De site van het Rode Kruis is bedoeld om het thuisfront te laten weten hoe het met je gaat. Ook als je iemand zoekt, kun je dat aangeven.

Volgens een woordvoerder waren er zes 'matches' van mensen die ongerust waren en mensen die konden laten weten dat het goed met ze ging. Het aantal mensen dat zich meldde nam in de loop van de dag af; vooral tijdens een calamiteit melden mensen zich.

Het is de eerste keer dat dit middel in Nederland wordt ingezet, aldus het Rode Kruis, dat positief is. "Je merkt nu in de praktijk dat er behoefte aan is en dat mensen gaan reageren. We zullen het vaker inzetten als de nood er is. Het is nu vooral een zaak om meer bekendheid te krijgen, zodat mensen weten dat de site bestaat."

Bekijk hier de beelden:

Bekijk op de kaart waar het ongeluk plaatsvond:
Grotere kaart weergeven