Mensen in het hoge noorden van het land hebben vrijdagavond laat flarden van het noorderlicht kunnen zien. 

Het poollicht was heel vaag en kwam nauwelijks boven de horizon uit.

​Mensen deelden onder meer foto's van het licht vanaf Terschelling. ''Doordat een fototoestel gevoeliger is voor het licht is het poollicht op foto's vaak beter zichtbaar dan met het blote oog'', aldus Weerplaza.

De dienst verwacht dat het licht halverwege de nacht beter te zien feller wordt, maar dan kunnen het licht van de maan en de nevel op de grond roet in het eten gooien. Mensen op het platteland hebben sowieso een grotere kans dan stadsbewoners.

Tevreden

Bij Volkssterrenwacht Orion in het Noord-Hollandse Bovenkarspel waren ongeveer 250 mensen samengekomen om naar de lucht te kijken. Tevergeefs, want het noorderlicht kwam niet ver genoeg. Toch is de sterrenwacht tevreden.

''We hebben een mooie avond gehad. Het bracht een hoop mensen op de baan. Er waren veel gezinnen en mensen die hier niets van af weten. Onze gasten kwamen niet alleen uit de buurt, maar ook bijvoorbeeld uit Alkmaar en Amsterdam'', zegt een woordvoerster.

Dat het noorderlicht te zien is, komt doordat er dinsdag en woensdag uitbarstingen op de zon zijn geweest, zogeheten zonnevlammen. Daardoor komt een wolk van elektromagnetisch geladen deeltjes richting de aarde. Wanneer deze deeltjes de dampkring binnendringen, ontstaat er poollicht.

Heeft u foto's van deze gebeurtenis, stuur ze in op NUfoto