In Twente zijn er de afgelopen tijd eekhoorns dood uit de bomen gevallen. Er wordt vermoed dat er een epidemie onder de beesten heerst. 

Dat meldt de Zoogdiervereniging op haar website. 

De Zoogdiervereniging denkt dat er onder de dieren een epidemie van de parapokkenziekte heerst. De dieren die deze infectie oplopen krijgen te maken met zwellingen rond de neus, oren, ogen en poten. Daarnaast verliezen ze hun vacht. 

In Nederland komt de infectie al jaren niet meer voor, maar in het Verenigd Koninkrijk heerst de ziekte wel onder eekhoorns. Grijze eekhoors zijn daar drager van het virus, maar zijn zelf doorgaans immuun. Ze worden zelf niet ziek, maar kunnen het virus wel overdragen op de rode eekhoorn. Dit soort overlijdt vervolgens aan het virus. 

Kadavers

Bij verse kadavers kan er onderzoek gedaan worden en vastgesteld de dieren of en zo ja, met welk virus de dieren besmet zijn. Mensen die dode eekhoorns vinden, wordt dan ook verzocht hier melding van te maken en de dieren bij het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht te brengen. Hier wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de diertjes. 

Tot nu toe zijn er bij het Dutch Wildlife Health Centre twee kadavers binnengebracht. Deze worden momenteel onderzocht. Een woordvoer liet weten dat er momenteel nog niet gezegd kan worden of de dieren wel of niet aan de parapokkenziekte zijn overleden.