De laatste vermoedelijke jihadganger uit Huizen wordt donderdag vrijgelaten uit voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad donderdag besloten, meldt de advocaat van deze Mourad M., Michiel Pestman.

De politie pakte in het laatste weekend van augustus twee echtparen uit Huizen op, omdat zij mogelijk jihadgangers zouden zijn.

Vorige week liet de onderzoeksrechter één echtpaar gaan en de 32-jarige vrouw van het andere paar. Haar man van 34 jaar, M., moest nog wel in de cel blijven, omdat er tegen hem wel aanwijzingen zouden zijn dat hij de terroristische organisatie IS wil steunen.

''Er is geen enkele aanwijzing gevonden dat hij met zijn gezin naar Syrië wilde reizen'', licht Pestman het besluit van de onderzoeksrechter toe. ''Ik hoop dat mijn cliënt en zijn gezin nu met rust worden gelaten.''

Pleeggezinnen

De in totaal zes kinderen van de twee echtparen kwamen na de arrestatie van hun ouders in pleeggezinnen. Ze mochten maandag weer naar huis, omdat de rechtbank geen redenen had om aan te nemen dat de twee gezinnen van plan zijn naar Syrië te reizen.

Pestman geeft aan dat het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Huizen, Fons Hertog, in zijn ogen ernstig hebben gefaald in deze kwestie. Er was geen enkele grond voor de ingrijpende arrestaties en andere zware maatregelen, zoals het intrekken van hun paspoorten en het uit huis plaatsen van hun zes kinderen, benadrukt hij.

Volgens hem zijn de gezinnen om niets ''ontwricht’’.