Vijf demonstraties die voor 20 september zijn aangemeld in Den Haag mogen op bepaalde voorwaarden doorgaan. 

Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag bekendgemaakt. 

De partijen moeten zich houden aan aangewezen locaties en de demonstraties mogen alleen "statisch plaatsvinden", schrijft burgemeester Jozias van Aartsen donderdag in een brief aan de organisaties van de betogingen.

Eind augustus waren er bij de gemeente zeven aanmeldingen binnengekomen voor demonstraties. Van Aartsen maakte onlangs bekend dat er nog vijf organisaties over zijn. 

De vijf organisatoren die mogen demonstreren zijn de Anti Facistische Actie (AFA), Pro Patria, Nederlandse Volksunie (NVU), Muslim Defence League (MDL) en IAVVS van website Geenstijl, dat ludiek demonstreert tegen verticaal filmen. 

De AFA komt terecht op Plein 1813. Pro Patria en NVU mogen demonstreren op de Koekamp bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. MDL heeft het Spuiplein toegewezen gekregen. IAVVS demonstreert op de Koekamplaan.

Pro Patria

De organisatie Pro Patria (voor het vaderland) moet van de gemeente Den Haag wel op één plek blijven tijdens de demonstratie, het mag geen demonstratieve optocht houden. De gemeente heeft dat besloten op grond van ervaringen met Pro Patria op 10 augustus.

Pro Patria liep op die dag een optocht door de Schilderswijk als protest tegen Islamitische Staat (IS). De organisatie had een deel van haar achterban niet onder controle, aldus de gemeente. Zo liepen er demonstranten mee die hun gezicht hadden bedekt. Dat was tegen de afspraken. Ook maakten demonstranten ruzie met bezoekers van een koffiehuis, waar de politie een eind aan moest maken. Even later moest de ME ingrijpen om een confrontatie met een groep jongeren uit de Schilderswijk te voorkomen.

Bij die optocht liepen ook ongeveer 25 supporters van ADO Den Haag mee. Zij zijn bij de politie bekend als leden van de harde kern. Hun ''negatieve gedrag heeft mede geleid tot het ontstaan van de wanordelijkheden", zegt de gemeente. 

Van Aartsen verbood in augustus zodoende alle demonstraties in woonwijken in Den Haag. Het risico op ongeregeldheden is volgens hem te groot. De betogers moeten daarom nu uitwijken naar andere locatie. In Den Haag wordt wel geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld, het Plein en het Lange Voorhout.

Naar de rechter

Pro Patria laat donderdag weten het niet eens te zijn met de beslissing van de gemeente en stapt naar de rechter. Pro Patria gaat er naar eigen zeggen van uit dat de optocht door de Schilderswijk en Transvaal gewoon kan doorgaan. ''We zullen onze bijna 1000 deelnemers niet in de kou laten staan", aldus de organisatie. Wanneer de zaak dient, weet de organisatie nog niet.

Ook de NVU laat weten naar de rechter te stappen. NVU-partijvoorzitter Constant Kusters laat donderdagmiddag weten dat hij het besluit van de gemeente ''onaanvaardbaar'' vindt en dat hij vrijdag een zaak zal aanspannen bij de bestuursrechter. ''We willen gewoon demonstreren in de Schilderswijk. De Koekamp ken ik al''.

'Erg veel'

Politiebond ACP vraagt zich af of het wel verstandig is om op 20 september vijf demonstraties toe te staan in Den Haag met daarnaast nog eens zes grote evenementen in de stad. "Je moet als gemeente ook eens nee kunnen zeggen, want dit is wel erg veel op een dag", zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp donderdag.

Naast de aangekondigde demonstraties vinden op 20 september in Den Haag de Vredesloop, de najaarskermis, een autorally, een muziekfestival en de voetbalwedstrijd ADO - Go Ahead plaats.

Utrecht

Actievoerders in Utrecht organiseren op 20 september een zogenoemde 'streetrave' tegen de demonstraties die dezelfde dag in Den Haag worden gehouden. Onder de naam Partijtje voor de Vrijheid willen de Utrechtse demonstranten ''een statement tegen racisme en intolerantie'' maken.

De Utrechtse demonstratie trekt met geluidswagens en spandoeken door het centrum van de stad. In Den Haag heeft het Comité tegen Racisme een tegendemonstratie georganiseerd.

Het is de bedoeling dat deze actievoerders later naar Utrecht reizen om zich aan te sluiten bij het Partijtje voor de Vrijheid. De organisatie rekent op minstens duizend demonstranten.

Bekijk hieronder de locaties van de demonstraties:

Klik op een punt voor meer informatie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen