De precieze oorzaak van de dood van de Eindhovense tiener Nicole van den Hurk in 1995 wordt mogelijk nooit duidelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt tot dusver een slag om de arm en zegt in de officiële beschuldigingen tegen de Helmondse verdachte Jos de G. (47) dat het meisje met een mes is doodgestoken of met een voorwerp tegen het hoofd is geslagen.

''Er is zeker geen zekerheid over de doodsoorzaak'', vertelde advocaat Job Knoester van de Helmonder donderdag.

Om tactische redenen heeft de politie meer dan zeventien jaar niets gezegd over de omstandigheden van de moord. Pas na de aanhouding van verdachte Jos de G. in januari bevestigde de politie ieders vermoeden dat het meisje was verkracht. De mogelijke doodsoorzaken werden pas onthuld in de beschuldigingen tegen de Helmonder.

Meer opties

''Het zegt genoeg dat het OM genoodzaakt is om meer opties te noemen'', reageerde Knoester. Hij heeft deze week nog deskundigen gehoord over de doodsoorzaak. ''Er zijn diverse mogelijkheden. Het is niet duidelijk hoe en waar ze om het leven is gekomen. Er zijn heel veel open eindjes'', meent hij.

In juli werd de beschuldiging tegen Jos de G. afgezwakt van moord tot doodslag. Het OM wilde donderdag verder niet reageren.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna twee maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Tbs'er Jos de G. werd in januari aangehouden omdat er overeenkomsten zijn tussen zijn DNA en sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden. Jos de G. ontkent dat hij betrokken is geweest. Zijn raadsman zegt dat het DNA-spoor niet betekent dat de verdachte haar heeft misbruikt en gedood.

De strafzaak tegen De G. gaat op maandag 29 september verder.

Zes dingen over de zaak Nicole van den Hurk