De Koninklijke Marechaussee is op luchthaven Schiphol een proef gestart met intelligente camera's die afwijkend gedrag van reizigers moeten opmerken.

Dat schrijft NRC Next donderdag.

De camera's registreren niet alleen duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren of rennen door de aankomsthal, maar zijn ook in staat om iemand die te lang op het toilet blijft op te merken. Ook andere subtielere 'gedragsafwijkingen' worden gevolgd. Het kan dan gaan om een groepje mensen dat zich opsplitst of iemand die een koffer laat staan.

Met de camera's worden onderzoeksresultaten van TNO Defensie & Veiligheid in de praktijk toegepast. TNO zocht in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie naar de mogelijkheden van slimme camera's om criminelen of terroristen op te merken.

TNO onderzocht ook of warmtebeeldcamera's en radarbeelden geschikt zouden zijn bij het opsporen van criminelen. Het is onbekend of die technieken ook op Schiphol worden gebruikt, aldus de krant.

Volgens NRC Next wil niemand van de betrokken partijen uit veiligheidsoverwegingen een reactie geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen de krant dat het 'continu' bezig is om het toezicht op Schiphol te verbeteren, 'ook op het gebied van de nieuwe generatie camera's'.