Het Openbaar Ministerie onderzoekt de oorzaak van de gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen. 

Volgens een woordvoerder van het OM in Amsterdam zijn daarbij meerdere partijen betrokken, waaronder de Gasunie, de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) en de politie.

''Het onderzoek richt zich op de vraag wat de gasexplosie heeft veroorzaakt, maar er wordt ook gekeken of iemand verwijtbaar heeft gehandeld'', zei de woordvoerder van het OM woensdag.

De gasexplosie kostte twee mensen het leven. Er raakten vijftien mensen gewond. De politie verklaarde eerder dat de ontploffing vermoedelijk is veroorzaakt doordat bij sloopwerkzaamheden in een liftschacht een gasleiding is geraakt.

Terugkeren

De gemeente Diemen heeft woensdag laten weten aan woningcorporatie De Key dat de bewoners van 72 woningen mogelijk donderdag of vrijdag kunnen terugkeren naar hun eigen woning, maar de woordvoerster van De Key weet niet helemaal zeker of het lukt de woningen op tijd gereed te krijgen.

''Het zijn net dagkoersen, maar ons streven is inderdaad dat de bewoners uiterlijk vrijdag kunnen terugkeren naar hun woning'', zei de woordvoerster van De Key. Voor bewoners van 32 woningen in de buurt van het zwaarst beschadigde deel rond de liftschacht zoekt De Key vervangende woonruimte elders in de regio.