De gemeente Schiedam moet uitspraken over het wachtgeld van oud-burgemeester Wilma Verver (VVD) rectificeren.

Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat Verver had aangespannen. 

Burgemeester Cor Lamers (CDA) meldde eind juni dat het wachtgeld van Verver was stopgezet. Hij zei dat Verver geen uitkering meer zou krijgen omdat ze zich niet hield aan haar verplichtingen voor de wachtgeldregeling. 

De informatie waarop Lamers zijn beweringen baseerde bleek niet te kloppen. De gemeente rectificeerde daarop twee keer de onjuiste informatie. Verver eiste nogmaals excuses en een rectificatie. Volgens de oud-burgemeester is ze als persoon ernstig beschadigd. Ze wordt op straat nageroepen en heeft moeite met het vinden van een nieuwe baan. 

Volgens de rechter heeft de gemeente met de rectificaties de onjuiste berichtgeving onvoldoende rechtgezet. De gemeente moet zich in een derde rectificatie op de website van de gemeente en via een persbericht nogmaals excuseren. 

In een reactie stelt de gemeente dat ze vindt dat eerdere publieke rectificaties in deze zaak voldoende duidelijkheid boden. Desondanks zal ze het vonnis "loyaal uitvoeren".

Burgemeester

Verver was tot 2011 burgemeester van Schiedam. Ze stapte in 2011 zelf uit haar ambt, nadat ze was beschuldigd een aannemer klussen voor de gemeente te ontzeggen.

Ze zou met het bedrijf een persoonlijke vete hebben na een verbouwing van haar huis. In een daarop volgend integriteitsonderzoek naar die vete werd gesteld dat Verver zich in Schiedam schuldig maakte aan machtsmisbruik, belangenverstrengeling en het creëren van een angstcultuur onder ambtenaren. 

Ook tegen de aannemer heeft Verver een rechtszaak lopen. Eind november moet het onderzoek naar de werkzaamheden aan het huis bij de rechtbank klaar zijn.