De recente liquidaties in Amsterdam staan met elkaar in verbinding. Dit zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdagmiddag in de gemeenteraad. 

''Bij de recente liquidaties bestaat het idee dat tussen veel daarvan een bepaald verband bestaat'', zei Van der Laan in antwoorden op mondelinge vragen van de CDA-fractie.

Van der Laan vertelde dat er tussen 2000 en 2013 gemiddeld negen liquidaties per jaar waren in de hoofdstad. ''In 2013 waren dat er acht. En nu zitten we alweer op negen in 2014. En iets in mij zegt dat we dit jaar nog niet de laatste hebben meegemaakt.''

De laatste liquidatie deed zich vorige week woensdag voor in Amsterdam-Osdorp. In een auto op een parkeerplaats in Amsterdam-Osdorp werd de 26-jarige Amsterdammer Massod Amin Hosseini door zijn hoofd geschoten. Het slachtoffer werd op zijn beurt verdacht van betrokkenheid van een liquidatie in Zaandam.

Zorgen

De Amsterdamse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de liquidatiegolf, omdat de criminelen met steeds zwaardere automatische wapens worden omgebracht. Van der Laan erkent dat sinds de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012 de afrekeningen in het crimineel circuit zich verplaatsen van afgelegen haventerreinen naar woonwijken ''waar iedereen loopt, waardoor burgers gevaar lopen''.

De burgemeester bracht na een liquidatie in augustus zelf een bezoek aan een gezin op de Borneokade, waar de kogelgaten in de koelkast zaten en de bewoonster aan de keukentafel volgens hem ternauwernood aan een kogel was ontsnapt.

''Ik heb met eigen ogen gezien hoe dichtbij het komt'', zei Van der Laan. ''De wapens worden steeds zwaarder, ook de politie loopt steeds meer gevaar.''

Volgens Van der Laan vergt het rechercheonderzoek veel capaciteit van de politie. Hij heeft de gemeenteraad woensdagmiddag een ambtswoninggesprek toegezegd, waarin hij binnenkort in strikt vertrouwen meer informatie over de achtergronden van de liquidatiegolf met de raadsleden kan delen.