De FIOD blijkt vorige week een 55-jarige hoofdverdachte uit Den Haag te hebben opgepakt in een belastingfraudezaak rond postbezorgers. 

Hij kwam in beeld door tips na een uitzending van Opsporing Verzocht, meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

Begin april werden al zeven verdachten, onder wie zes postbodes, gearresteerd. Twee van hen zitten nog vast.

De hoofdverdachte had de betrokken postbezorgers benaderd of ze brieven van de belasting voor hem wilden onderscheppen. Daarin vroeg de Belastingdienst rekeningnummers van particulieren op die recht hadden op teruggave van de fiscus.

Rekeningnummers

De man wijzigde vermoedelijk de rekeningnummers in rekeningnummers waar hij over kon beschikken en drukte naar schatting ongeveer 350.000 euro achterover. Stortingen van de Belastingdienst werden namelijk snel gepind. De frauduleuze praktijken speelden in 2012 en 2013.

De postbodes werkten in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Het gaat om vier vrouwen en drie mannen, in leeftijd variërend van 25 tot 54 jaar. Bij huiszoekingen werden een paar duizend euro cash, een BMW, sieraden en administratie in beslag genomen.

Dit soort fraude inmiddels onmogelijk gemaakt. Een burger kan nog maar met één rekeningnummer zaken doen met de fiscus. Die rekening moet bovendien op naam staan van degene die recht heeft op de teruggave.