Vanuit de regio Gelderland-Midden worden 22 mensen in de gaten gehouden wegens hun sympathie voor de strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat IS. 

Die cijfers heeft burgemeester Herman Kaiser gepresenteerd aan de raad.

Van de 22 wonen er 17 in de regio Arnhem. Vier mensen zijn vertrokken naar Syrië of Irak.

Volgens Kaiser wonen er in Arnhem vier mensen die eerder afreisden naar Syrië of Irak, maar die ondertussen zijn teruggekeerd. Onder hen is de 18-jarige Robbin, wiens vertrek naar Syrië vorig jaar veel aandacht trok.

De 22 mensen die in de gaten worden gehouden zijn volgens Kaiser tussen de 14 en 40 jaar. In drie gevallen werd een reis naar Irak of Syrië voorkomen. Daarbij werden twee mensen aangehouden.

Motie

De Arnhemse raad nam eind vorig jaar al een motie aan waarin Kaiser werd opgedragen radicalisering en extremisme onder moslimjongeren scherp te volgen.

Ook moet de politie in Arnhem prioriteit geven aan het opsporen van extremisten die een gevaar kunnen vormen voor de openbare orde en veiligheid.

Jihadregio

De regio Gelderland-Midden strekt zich uit van Wageningen tot aan Zevenaar. Het gebied rondom Arnhem behoort tot een van de drie zogenoemde 'jihadregio's' van Nederland.