Alle zes kinderen van twee echtparen uit Huizen mogen maandag weer naar huis. Dat heeft de kinderrechter in Utrecht maandag besloten.

Hun ouders werden in het laatste weekeinde van augustus opgepakt, omdat zij van plan zouden zijn af te reizen naar Syrië. De kinderen werden toen in pleeggezinnen geplaatst.

Vorige week liet de onderzoeksrechter één echtpaar gaan en de 32-jarige vrouw van het andere paar. Haar man van 34 jaar zit nog wel in de cel.

Eerder op maandag stelde advocaat Derk van der Heijden al dat de acht maanden oude baby van een vermoedelijk paar jihadgangers uit Huizen maandag terug mag naar haar vrijgelaten ouders.

Uit de beslissing van de kinderrechter blijkt dat de rechtbank geen redenen heeft gevonden om aan te nemen dat de twee gezinnen uit Huizen op korte termijn van plan zijn naar Syrië te vertrekken.

Bij het ene gezin is daarvoor geen enkele aanwijzing gevonden en het andere gezin heeft verklaard dat er wel emigratieplannen zijn, maar niet nu en zeker niet naar Syrië. De rechtbank gelooft bovendien niet dat er een risico bestaat dat de ouders met hun kinderen zullen onderduiken.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet te kunnen reageren op de conclusies van de rechtbank in deze procedure.

''Wij zijn verantwoordelijk voor het strafrechtelijk onderzoek'', legt een OM-woordvoerster uit. En deze uitlatingen van de rechtbank zijn volgens haar geen oordeel in het strafrechtelijke traject in deze zaak.

OM

Het OM liet maandag weten in beroep te gaan tegen de vrijlating van één van de vrijgelaten jihadgangers. 

De onderzoeksrechter liet de 31-jarige man donderdag gaan, omdat er volgens de rechter onvoldoende verdenking tegen hem was. 

De Huizer heeft volgens het OM zelf verklaard dat hij naar Syrië wilde vertrekken. Er zijn volgens Justitie voldoende aanwijzingen dat hij daar de gewapende strijd van IS zou gaan ondersteunen.

Advocaat Van der Heijden die de verdachte uit Huizen verdedigt, ontkent nadrukkelijk de bewering van het OM dat zijn cliënt heeft verklaard dat hij naar Syrië wilde gaan.

''Dat is apert onjuist'', benadrukt hij. Ook de kinderrechter concludeerde maandagmiddag dat ''er geen enkele aanwijzing is'' dat zijn gezin zal vertrekken.

Het OM heeft volgens een woordvoerster de verklaringen van alle verdachten bestudeerd en is van mening dat de 31-jarige Huizenaar terug de cel in moet. Daarom is beroep ingesteld bij de raadkamer van de rechtbank in Utrecht.

De 31-jarige man en zijn vrouw hebben een baby van 8 maanden. Het andere paar heeft vijf jongens onder de 10 jaar. De kinderen zijn ondergebracht op veilige adressen. Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten beslissen of en wanneer de kinderen weer naar hun moeders mogen.