Het aantal Nederlandse jihadstrijders dat naar Syrië of Irak is afgereisd, is toegenomen. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er zeker 140.

Ongeveer dertig van hen zijn teruggekeerd en circa vijftien zijn daar gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.

Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die over de AIVD gaat, zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Tot nu toe werd altijd gesproken over 130 vertrokken jihadisten. Hoewel de teller inmiddels op 140 bevestigde gevallen staat (stand van 1 september), zijn de reële getallen waarschijnlijk hoger, aldus Plasterk. De diensten zijn meer jihadisten op het spoor die vermoedelijk weg willen. Maar hoeveel dat er zijn, wilde de minister niet zeggen.

Bedreiging

Plasterk herhaalde dat jihadisten die in Syrië of Irak hebben gevochten en terugkeren naar Nederland, een bedreiging kunnen vormen voor de samenleving.

Hij is het eens met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de Nederlandse jihadisten verraders heeft genoemd omdat ze de kernwaarden van de democratie en hun (groot)ouders verloochenen. ''Ze verraden alles waar we voor staan'', zei Plasterk.

Hij werkt ondertussen aan een wetswijziging om meer mogelijkheden te krijgen telefoonverkeer af te tappen. Als (potentiële) jihadisten communiceren via de kabel gelden er andere wetten dan als ze dat via de ether doen. '

'Stel dat we het telefoonverkeer tussen Nederland en Syrië massaal in kaart willen brengen om te kijken of we mensen hebben gemist, dan zijn er nu wettelijke beperkingen'', zei Plasterk.