De levensgevaarlijke cobra die in het Brabantse Made is ontsnapt, is nog altijd niet teruggevonden.  De bewoners hebben het advies gekregen het weekend ergens anders door te brengen. 

Dat heeft de gemeente Drimmelen, waar Made onder valt, vrijdagavond laten weten.

Volgens de gemeente zou de slang door ''spouwmuren, kruipruimtes en zolders'' naar andere huizen kunnen kruipen. De ongeveer zes bewoners van het huizenblok zullen bij familie of vrienden slapen. Als dat niet lukt, zoekt de gemeente een oplossing voor ze.

Het is nog niet bekend wat het baasje van de cobra zal doen. De overburen en andere dorpsbewoners hoeven niet te vertrekken. De kans is klein dat de cobra naar buiten gaat.

De slang verdween woensdag en donderdagnacht besloot de eigenaar melding te maken bij de gemeente, die donderdag noodmaatregelen afkondigde om de slang. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en kinderen niet buiten te laten spelen. Twee basisscholen en een middelbare school in de omgeving zijn geïnformeerd.

De eigenaar woont vlakbij een sportpark. Twee clubs daar, de Madese Hockey Club en voetbalvereniging Madese Boys, hebben alle trainingen op vrijdagavond afgelast. Volgens bestuurslid Winy Broeders van Madese Boys is het grote gevaar dat een bal in de bosjes belandt en dat de slang daar blijkt te zitten. ''We durven het risico niet te nemen en te zeggen dat er niets aan de hand is'', zegt hij.

Agressief

Het gaat om een cobra met giftanden. Een beet kan dodelijk zijn voor mensen, zo waarschuwt de gemeente Drimmelen. Het gaat volgens de gemeente om een cobra naja nivea, een geel/beigekleurige slang van 70 centimeter.

Hij houdt zich waarschijnlijk op in een straal van maximaal tweehonderd tot driehonderd meter van zijn oorspronkelijke verblijfplaats.

In het huis zijn vallen geplaatst. Het gaat behalve om slangenvallen om dubbelzijdige plakband. Bovendien is er meel gestrooid om eventuele sporen van de slang te ontdekken. Het terrarium is opengezet in de hoop dat de slang zelf terug kruipt. In de spouwmuren werd de cobra niet gevonden.

De slang kan agressief worden als die wordt benaderd. De gemeente waarschuwt de slang niet te benaderen. Als iemand wordt gebeten door het dier, is er wel een antigif beschikbaar, maar dat moet wel snel worden toegediend. De gemeente vraagt aan een ieder die de slang ziet, direct 112 te bellen.

Het zoeken naar de slang is vrijdagavond gestopt en wordt zaterdagochtend hervat, zei een gemeentewoordvoerder.