Twee Nederlandse moslimgezinnen zijn afgelopen zondagavond naar Syrië vertrokken om zich te vestigen in het kalifaat van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Zo schrijft de Volkskrant.  

Inlichtingendienst AIVD kan dat bericht niet bevestigen.

Het zou gaan om een gezin uit Amersfoort en uit de omgeving van Utrecht. De krant meldt dat de gezinnen "hals over kop" zijn vertrokken, zonder afscheid te nemen van hun familie. In plaats daarvan lieten ze een briefje achter.

De ouders hadden volgens bronnen van de krant contact met de twee gezinnen uit Huizen, die ook vermeende plannen hadden om naar Syrië af te reizen voor de jihad. De advocaat van de Huizense families ontkent dit.

De vier ouders uit Huizen werden deze week gearresteerd en hun paspoorten zijn ingenomen. Drie van hen zijn donderdag vrijgelaten, een 34-jarige man zit nog vast. Hun zes kinderen zijn uit huis geplaatst en blijven voorlopig onder toezicht van Jeugdzorg.  

Het haastige vertrek van de twee gezinnen uit de provincie Utrecht zou zijn ingegeven door de arrestaties in Huizen. Volgens de Volkskrant hadden de vier gezinnen gezamelijke plannen om zicht te vesitgen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS) in Syrië.

De ouders die wel naar Syrië zouden zijn vetrokken wilden voorkomen dat hun kinderen ook uit huis zouden worden geplaatst of hun paspoorten zouden worden ingenomen. 

Jermaine W.

De Amersfoortse vader die met zijn gezin naar Syrië is vertrokken, is Jermaine W. Dat meldde de NOS vrijdagavond.

W. was in 2006 aangeklaagd, omdat hij het werk van Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali onmogelijk zou hebben gemaakt. Op zijn werk was een briefje gevonden met een eenvoudige tekening. Daarop stond een plan voor een moordaanslag op Hirsi Ali afgebeeld. W. werd vrijgesproken, omdat er geen aanwijzingen waren dat hij het briefje had gemaakt.

Jermaines broer Jason werd als lid van de Hofstadgroep veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar uit. Hij kwam vorig jaar vrij. De broers hebben een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze hebben zich bekeerd tot de islam.

Brief

Vrijdag schreef burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius al in een brief aan de gemeenteraad over het gezin uit Amersfoort. Bolsius liet weten deze week te zijn geïnformeerd over het gezin. Meer informatie over de familie geeft de burgemeester niet, zoals het aantal kinderen.

In de brief schrijft Bolsius dat hij over het gezin is geïnformeerd, maar de gemeente wil niet zeggen van wie die informatie afkomstig was. Amersfoort zegt ook niet of er al eerder inwoners naar Syrië zijn gereisd.

Een woordvoerder laat evenmin weten waarom er niet is ingegrepen, zoals vorige week bij twee gezinnen uit Huizen. 

Volgens Bolsius zijn er ''geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering''. De burgemeester schrijft ook dat Amersfoort informatie over het gezin deelt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

De inlichtingendienst AIVD kan niets zeggen over de contacten tussen de gezinnen. Of er inderdaad een tweede gezin is vertrokken, kan de dienst ook niet zeggen.