De nazomer maakt komend weekeinde plaats voor wolkenvelden en buien. Dit komt door een gat tussen twee elkaar opvolgende hogedrukgebieden boven Nederland.

Dat melden de meteorologische websites Weerplaza en Weeronline vrijdag.

Vrijdag blijft het op de meeste plaatsen droog en relatief warm, maar hangt over grote delen van Nederland al een flink wolkendek.

Zaterdag is de kans op buien groter, maar kan de zon zich in het noorden en oosten van het land ook laten zien. Het wordt redelijk zacht, met temperaturen tussen de 20 en 23 graden Celsius. 

In het midden van het land kunnen in het verloop van de dag buien ontstaan. In het westen blijft het naar verwachting droog. 

Zondag maken de wolkenvelden op den duur plaats voor de zon en daalt de temperatuur naar rond of iets onder de 20 graden. Ook zondag is de kans op buien het grootste in het binnenland. Zowel zaterdag als zondag komt de wind naar verwachting niet boven windkracht 2 á 3 uit.

In de volgende week wordt het naar verwachting iets droger, maar wordt vanuit het noordwesten koelere lucht aangevoerd. 

Smog

In het zuidoosten van het land kan zaterdag matige smog ontstaan door fijnstof. ''Mensen met  luchtwegaandoeningen wordt geadviseerd om lichamelijke inspanning te vermijden en binnen te blijven'', zei een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Fijnstof is een mengsel van allerlei stofdeeltjes die in de lucht zweven. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma, en oudere mensen met hart- en vaatziekten kunnen de klachten verergeren, stelt het RIVM. Het fijnstof wordt door de oostenwind aangevoerd naar ons land.

Bekijk de actuele weersvoorspelling