De 49-jarige Oosterbeker die begin augustus twee mannen doodde bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen, mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.

Het gerechtshof in Arnhem vindt dat de man wel dood door schuld verweten kan worden, maar geen doodslag. Daarom is er juridisch geen grond om hem nog langer vast te houden. Dat zegt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De raadkamer van de rechtbank in Utrecht volgde eerder al dezelfde redenering en stelde de Oosterbeker op vrije voeten. Het OM was het daar niet mee eens en stapte naar het hof. Het OM verwijt de man wel doodslag, maar heeft nu geen mogelijkheden meer om hem in de cel te houden. De schipper was al vrijgelaten na het besluit van de raadkamer en hoeft nu niet opnieuw de gevangenis in.

Hechtenis

Het OM heeft veel moeite gedaan om de man achter de tralies te houden. Eerder liet de onderzoeksrechter de schipper al vrij na enkele dagen hechtenis. Het OM voegde toen stukken toe aan zijn dossier en kreeg voor elkaar dat de man alsnog in de cel het nadere onderzoek naar het ongeluk moest afwachten.

Na afloop van die periode besloot de raadkamer dat de Oosterbeker wel schuldig is aan de dood van de twee mannen, maar dat er geen bewijzen zijn dat hij met voorwaardelijke opezet of roekeloos heeft gehandeld, zoals het OM stelt. Daarom kwam hij op vrije voeten.

De Oosterbeker voer in het pikkedonker, zonder verlichting en met zeer hoge snelheid over de plassen. Hij had een stevige borrel op, bleek uit bloedonderzoek.