De drie vermeende jihadgangers uit Huizen zijn vrijdag om 12.00 uur op vrije voeten gesteld. 

Dat meldt de advocaat van het echtpaar dat zaterdag werd opgepakt, Derk van der Heijden, vrijdag.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dit. De twee cliënten van Van der Heijden keren volgens de raadsman dan gewoon terug naar hun woning in Huizen.

De advocaat heeft er bij het OM op aangedrongen om vrijdag nog een besluit te nemen of het in beroep gaat. Justitie heeft namelijk tot maandag de tijd om hierover te beslissen. Van der Heijden: ''Ik wil gelijk om de tafel met Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.'' Dit om het kind zo snel mogelijk met de ouders te kunnen herenigen.

Bewijs

Van der Heijden stelt dat het OM vrijdag tot op het laatste moment nog heeft geprobeerd om extra bewijs te vinden. De rechter-commissaris vond donderdag dat er te weinig feiten en omstandigheden tegen zijn cliënten waren voor het onderbouwen van de aanklacht.

Van een vierde verdachte, een 34-jarige man, werd zijn voorarrest wel verlengd. Voor hem zijn er volgens de onderzoeksrechter wel voldoende aanwijzingen dat hij van plan was om deel te nemen aan terroristische activiteiten.

Toezicht

De vier zijn ouders van twee gezinnen. Zij zouden allemaal op het punt hebben gestaan om met hun kinderen af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS).

De voorlopige ondertoezichtstelling van de zes kinderenblijft voorlopig van kracht. Bureau Jeugdzorg bepaalt of hun kinderen weer thuis kunnen wonen. Ze zijn ondergebracht op veilige adressen en staan voorlopig voor drie maanden onder toezicht van de kinderbescherming.

Onrust

De politie in Huizen zal de komende tijd scherp in de gaten houden of er onrust in de Noord-Hollandse plaats ontstaat, nu drie van de vier vermeende jihadgangers zijn vrijgelaten. ''We zijn heel alert op signalen, zowel van links als van rechts. De wijkagenten trekken meteen aan de bel als er onrust ontstaat die om maatregelen vraagt'', zei burgemeester Fons Hertog.

Volgens Hertog is het de afgelopen week redelijk rustig gebleven. ''Huizenaren zijn nuchtere mensen.'' Met politie en justitie zijn scenario's ontwikkeld voor eventuele maatregelen. ''Als deze mensen terug naar hun huis gaan, kan en zal ik ze geen strobreed in de weg leggen. Of dat tot reacties in de buurt of van anderen leidt, zullen we monitoren.''

Hertog vindt het lastig dat hij sinds donderdag geen contact kan krijgen met de advocaten van de vier. ''Het zou prettig zijn als ik met de raadslieden kon bespreken hoe we de vrijgelaten mensen gaan beschermen. Daarvoor moet ik weten wat ze van plan zijn en waar ze voorlopig zullen verblijven.''