In de Brabantse plaats Made is een gevaarlijke slang ontsnapt. Het gaat om een cobra met giftanden, waarvan de beet dodelijk kan zijn voor een mens.

De slang, een zeventig centimeter lange Cobra Naja Nivea, houdt zich op in een straal van maximaal tweehonderd tot driehonderd meter van zijn oorspronkelijke verblijfplaats. 

De zoektocht concentreert zich op de woning van de eigenaar van de giftige slang. ''Er bestaat het vermoeden dat de slang zich nog in de woning bevindt. Er zijn daar genoeg verstopplekjes'', aldus de zegsvrouw.

Er zijn vallen geplaatst in het huis. Het gaat behalve om slangenvallen om dubbelzijdige plakband. Bovendien is er meel gestrooid om eventuele sporen van de slang te ontdekken. Zijn terrarium is opengezet in de hoop dat de slang zelf terug kruipt. 

In de spouwmuren werd de cobra niet gevonden. Voorlopig geldt voor buurtbewoners dat ze zelf mogen bepalen of ze nog thuis durven blijven, zei een gemeentewoordvoerder.

Vermist

Volgens de eigenaar is de slang al sinds woensdag weg. Donderdagnacht maakte hij melding van de vermissing, meldt BN De Stem

De gemeente heeft noodmaatregelen afgekondigd. De autoriteiten adviseren bewoners in de wijk waar het dier in een woonhuis werd gehouden, om deuren en ramen gesloten te houden en kinderen niet buiten te laten spelen. 

Bossen en struiken

Het giftige dier zou ook kunnen zitten in bosjes en struiken, maar beweegt zich niet graag in open gebieden, zoals pleinen. De gemeente laat weten een team van slangenexperts te hebben ingeschakeld. Ook stuurt de gemeente een NL Alert-bericht aan omwonenden.

De gemeente heeft de twee basisscholen en een middelbare school in de buurt geïnformeerd. Alle omwonenden hebben een brief gekregen en kunnen via de website van de gemeente Drimmelen informatie krijgen.

Vangen

Aan Omroep Brabant spreekt Gert de Kok, burgemeester van de gemeente Drimmelen, de hoop uit dat de slang voor het weekend wordt gevangen. Als dat niet het geval is, wordt het zoekgebied uitgebreid. 

Volgens De Kok overheerst er onder de bewoners van de wijk in Made bezorgdheid. Hij sprak met ze en denkt de mensen toch wel wat gerustgesteld te hebben. ''Ze zien dat het onze volledige aandacht heeft.''

Agressief

De Kok drukt iedereen nog eens op het hart niet zelf naar de slang te gaan zoeken. Als iemand het dier ziet, moet die zeker niet worden opgejaagd, want dan kan de slang agressief worden en bijten. Het beste is om de cobra met rust te laten en 112 te bellen. ''De experts zeggen dat de slang banger is voor mensen dan andersom'', aldus de burgemeester. 

De vraag of de eigenaar de cobra thuis mocht houden is voor later, aldus De Kok. Voor zover hem bekend was de gemeente er niet van op de hoogte dat er in Made een giftige slang huisde.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zegt dat er in Nederland geen speciale beperkingen voor het houden van (giftige) slangen zijn. Wel moeten de eigenaren zich houden aan de algemene normen die zijn opgenomen in de Wet Dieren.

Bekijk hier de eerste beelden uit Made:

Training

Hockeyers en voetballers uit het Brabantse Made zullen vrijdagavond niet trainen. Voetbalclub Madese Boys en de Madese Hockey Club hebben de trainingen afgelast, lieten de clubs weten.

Bij Madese Boys gaat het om de trainingen van twaalf teams, van jeugd tot senioren, in totaal ongeveer 150 spelers. De jeugdteams zouden zaterdag wedstrijden spelen. Die worden misschien afgelast als de cobra dan nog niet is gevangen.

Volgens bestuurslid Winy Broeders is het grote gevaar dat een bal in de bosjes belandt en dat de slang daar blijkt te zitten. "We durven het risico niet te nemen en te zeggen dat er niets aan de hand is'', zegt hij.