Een twintigtal organisaties wil op 20 september een gezamenlijke betoging tegen racisme houden in Den Haag. 

Dat maakte de gelegenheidscoalitie donderdag bekend.

Bij het 'Comité Samen Tegen Racisme' zijn groepen aangesloten als de Anti-Fascistische Actie, Platform Stop Racisme en Uitsluiting, Internationale Socialisten en Occupy Rotterdam.

Zaterdag 20 september is de dag waarop ook het rechtse Pro Patria en de Nederlandse Volksunie hebben aangegeven de straat op te gaan in Den Haag. Daarnaast willen ook de islamitische Muslim Defence League - Holland en de Partij voor de Eenheid die dag demonstreren in de hofstad.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag gaf eerder deze week aan dat er zich tot nu toe 5 partijen hebben gemeld die willen betogen op 20 september. De gemeente maakt niet bekend welke groeperingen dat zijn.

Verbod

Van Aartsen verbood in augustus alle demonstraties in woonwijken in Den Haag. Het risico op ongeregeldheden is volgens hem te groot. De betogers moeten daarom uitwijken naar andere locaties.

De maatregel werd genomen nadat eerdere demonstraties in de Schilderswijk de afgelopen weken uit de hand waren gelopen. Onder meer bij demonstraties van radicale moslims werden antisemitische leuzen geroepen en waren vlaggen van de extremistische Islamitische Staat te zien.

De gemeente denkt begin volgende week meer informatie naar buiten te kunnen brengen over hoe 20 september zal gaan verlopen. Een besluit hierover zal ''in samenhang'' met alle partijen worden genomen, zo liet een woordvoerder weten.