De eerste resultaten van het onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de vliegramp met vlucht MH17 worden aanstaande dinsdag gepresenteerd.

Dat heeft de Onderzoeksraad donderdag bekendgemaakt.

De raad heeft de leiding over het onderzoek en stuurt daarbij een internationaal team van onderzoekers aan. De eerste resultaten zijn gebaseerd op de bronnen die de raad nu tot zijn beschikking heeft. 

Het gaat hierbij onder meer om de informatie van de zwarte dozen, de satellietbeelden van de regio en gegevens van de Oekraïense luchtverkeersleiding. 

Het doel is een zo helder mogelijk beeld krijgen van de gebeurtenissen die hebben geleid tot het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli.

De Onderzoeksraad is om veiligheidsredenen niet zelf op de plaats van de ramp geweest. In het rampgebied is de afgelopen weken zwaar slag geleverd tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense strijdkrachten. 

De eerste bevindingen worden dinsdagochtend 9 september gepresenteerd. Het onderzoek gaat ondertussen door. Het eindrapport wordt volgens de raad binnen een jaar verwacht.