Oud-voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Theo Langejan heeft geen fouten gemaakt met de declaraties van zijn dienstreizen. 

Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau Flynth, dat de NZa dinsdag heeft gepubliceerd.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een artikel van NRC Handelsblad.

De krant schreef in juni dat Langejan driekwart van zijn dienstreizen liet betalen door bedrijven die door de NZa worden gecontroleerd of waar de toezichthouder opdrachtgever van is. Langejan stapte vanwege de ophef die ontstond na de berichtgeving van de NRC op.

Langejan maakte voor de NZa achttien reizen, waarvan er negen door de NZa zijn betaald, zo staat in het onderzoeksrapport. Een kwam voor rekening van de Engelse overheid en vier reizen zijn betaald door de organisatoren van de congressen waar hij heen ging. De andere vier reizen zijn de kosten door de organisatie en de NZa gedeeld.

Handtekeningen

Flynth zet wel kanttekeningen bij vier andere declaraties, maar die zijn niet door Langejan gedaan. Zo twijfelen de onderzoekers aan de rechtmatigheid van de declaratie van een bestuurder die zijn partner meenam op een reis naar Athene in 2009 en aan die van een bestuurder die in 2009 naar Seoul ging.

Het accountantsbureau raadt de NZa aan een beleid te maken voor wie betaalt voor deelname aan congressen. Ook zou de zorgautoriteit 'meer openheid en transparantie' moeten tonen door alle declaraties en gemaakte kosten voor reizen te publiceren.

Artikel

Het onderzoek brengt de berichtgeving van NRC Handelsblad in diskrediet. Er staan 'aantoonbare onjuiste conclusies en aannames' in het dinsdag gepresenteerde rapport, stelt de hoofdredactie van de krant in een reactie. 

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van berichtgeving van de NRC. De krant schreef in juni dat NZa-voorzitter Theo Langejan driekwart van zijn dienstreizen liet betalen door bedrijven die door de NZa worden gecontroleerd of waar de toezichthouder opdrachtgever van is. Langejan stapte vanwege de ophef die ontstond na de berichtgeving op. 

Flynth schrijft in het onderzoeksrapport dat Langejan geen fouten maakte bij zijn declaraties en dat geen sprake was van 'zelfverrijking of enige andere opzettelijke malversatie'. NRC zegt nog steeds pal achter de publicatie te staan. "Het rapport bevat geen informatie waaruit blijkt dat de inhoud van het NRC-artikel niet klopt", aldus de hoofdredactie. 

De krant wijst erop dat het artikel voor publicatie is voorgelegd aan de NZa en dat achteraf geen verzoek tot rectificatie is binnengekomen.

De hoofdredactie noemt ook wat voorbeelden van 'feitelijke onjuistheden' in het rapport. Zo concludeert Flynth volgens NRC ten onrechte dat Langejan geen reizen maakte op kosten van organisaties die onder toezicht van de NZa staan. Langejan ging in 2011 naar een congres in Berlijn dat mede werd betaald door zorgverzekeraar VGZ, die onder toezicht van de NZa staat, aldus de hoofdredactie.