Een 29-jarige man uit Den Haag is dinsdag opgepakt in zijn woonplaats, omdat hij als jihadist in Syrië zou hebben gevochten. 

Dat meldt de politie

Hij wordt ook verdacht van het bezit van opruiende teksten. De man zit vast in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Er zijn al eerder Syriëgangers opgepakt na terugkeer naar Nederland.

Het is niet bekend wanneer de man naar Syrië zou zijn vertrokken, wanneer hij zou zijn teruggekeerd en uit welk deel van Den Haag hij komt. Het is ook niet duidelijk waar in Syrië hij heeft gevochten en wat hij daar precies zou hebben gedaan. De politie wil daar niets over zeggen, omdat de man in beperkingen vastzit en nog moet worden verhoord.

Ronselaars

Vorige week werden twee vermoedelijk belangrijke ronselaars voor de 'heilige oorlog' uit Den Haag opgepakt, en een vrouw die zich schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing en haat zaaien.

Zij zouden ook een grote rol hebben gespeeld bij recente fundamentalistische demonstraties in Den Haag. Het is niet bekend of de drie contact hadden met de man die dinsdag is gearresteerd.

Arrestaties

Vorige week verscheen een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger voor de rechter. De Delftenaar zou een gewapende overval hebben willen plegen in de haven van Scheveningen. Met de buit zou hij de jihad in Syrië hebben willen steunen, aldus het Openbaar Ministerie. Naar verluidt zat de man in 2013 een half jaar in Syrië.

Een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer werd in juli vorig jaar opgepakt, omdat zij mensen zou hebben geronseld voor de opstand in Syrië.

In juni van dit jaar arresteerde de politie een 18-jarige vermeende ronselaar uit Den Haag. In april werd een Amsterdamse Syriëganger (23) aangehouden voor het voorbereiden van ''moord en doodslag met een terroristisch oogmerk''.