Het Nationaal Ouderenfonds begint binnenkort een campagne om aandacht te vragen voor de beroving van oudere mensen.

Steeds vaker weten criminelen met slimme smoezen binnen te dringen bij een bejaarde om daar geld of sieraden te roven. Het Ouderenfonds vindt de ontwikkeling zorgelijk, zei een woordvoerster dinsdag. ''Het beste advies is: doe nooit de deur open voor iemand die je niet kent."

Dinsdag maakte de politie bekend dat er honderden gouden en zilveren sieraden zijn gevonden bij een vrouw uit de provincie Utrecht. Deze vrouw, die in voorarrest zit, drong in twee jaar tijd bij 400 tot 500 bewoonsters van bejaardenhuizen binnen met het verhaal dat ze een medewerkster was.

Bij verzorgings- en verpleeghuizen kan iedereen overdag meestal ongehinderd binnenlopen. Veel huizen hebben nog geen camerabewaking.

Herkennen

''Door de veranderingen in de zorg zien bejaarden ook steeds andere gezichten, zowel in instellingen als in de thuiszorg. Het personeel kent zelfs niet meer alle collega's van gezicht. Dat maakt het extra moeilijk om iemand met kwade bedoelingen te herkennen.

Uit onderzoek is overigens bekend dat de 'radar' of iets klopt of niet bij oudere mensen ook minder goed gaat werken'', aldus het Ouderenfonds.

De organisatie constateert dat berovingen van bejaarden steeds vaker ''professioneel georganiseerd'' zijn. ''In Utrecht is bijvoorbeeld op dit moment een bende actief, die uitgedost als echte politieagenten bij de mensen aanbelt. Ze zeggen dat ze de beveiliging komen controleren.''

Het fonds raadt ouderen aan om nooit onbekenden binnen te laten die onaangekondigd voor de deur staan. ''Maak een afspraak voor een later tijdstip, controleer of er inderdaad iemand is gestuurd en zorg dat er iemand bij is als zo'n persoon terugkomt.''

Volgens het Ouderenfonds zijn er geen recente cijfers bekend van berovingen van bejaarden, omdat slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen. Een enquête in het najaar moet daar inzicht in geven.