Een groep van zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers die ruim anderhalf jaar in de Sacramentskerk in Den Haag verbleef, wordt de komende twee maanden elders opgevangen door de gemeente.

Dat meldt de gemeente Den Haag in een persbericht.

De gemeente biedt de groep nu voor twee maanden opvang aan in een pand aan de Zilverstraat. Dat gebouw moeten zij op 1 november weer verlaten.

De groep van voornamelijk Iraakse en Afghaanse asielzoekers moest de kerk aan de Sportlaan op dinsdagmorgen om 9.00 hebben verlaten, zo maakte een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen maandag bekend. Het gebouw is volgens de gemeente niet brandveilig en niet geschikt voor bewoning.

Identiteit

Inmiddels zou het grootste gedeelte van de groep de sacramentskerk hebben verlaten. Volgens de gemeente bleven zes asielzoekers in de kerk achter. "Zij hebben tot morgenochtend 9.00 uur de tijd om het pand te verlaten," aldus de gemeente.

Volgens Frans Ohm van de steungroep, een groep van tien vaste vrijwilligers die de asielzoekers de afgelopen tijd bijstond, weigeren acht asielzoekers uit de kerk te vertrekken. "De redenen hiervoor lopen waarschijnlijk uiteen," zegt Ohm. "Het nieuwe onderkomen biedt slechts opvang voor twee maanden. Hierna wordt op individueel niveau gekeken naar een structurele oplossing. Het collectieve karakter van de actie gaat daarmee verloren." 

De nieuwe opvanglocatie aan de Zilverstraat is een winteropvang voor daklozen. Een voorwaarde voor de tijdelijke opvang is voor de gemeente dat de vluchtelingen hun identiteit bekend maken, waardoor zij naar de juiste procedures kunnen worden begeleid. Tot nu toe hebben de asielzoekers dit steeds geweigerd, aldus het persbericht.    

In de tijdelijke opvang zal onder meer door stichting Vluchtelingenwerk worden bekeken of voor sommige vluchtelingen nog vervolgstappen mogelijk zijn in hun asielprocedures. 

IS

Een aantal vluchtelingen zal volgens de steungroep vervolgprocedures aangaan vanuit een asielzoekerscentrum. Dat geldt bijvoorbeeld voor degenen die afkomstig zijn uit het deel van Irak dat momenteel beheerst wordt door de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Vijf personen hebben inmiddels wel een verblijfsvergunning gekregen.

Acht vluchtelingen worden elders opgevangen omdat ze volgens de steungroep ernstig ziek of getraumatiseerd zijn. Een aantal migranten overweegt doormigratie naar een ander land.

Zowel de gemeente Den Haag als de steungroep dringen bij staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan op een permanente oplossing voor de vluchtelingenproblematiek. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei maandag dat hij blijft onderzoeken hoe Amsterdam en andere gemeenten een sobere onderdakvoorziening kunnen vormgeven voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

De staatssecretaris liet maandag weten dat het kabinet niet vooruit wil lopen op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR) over de opvang van illegale vluchtelingen.