Burgemeester Fons Hertog van Huizen vroeg zijn inwoners in juli al om alert te zijn op activiteiten of gedrag van mogelijke jihadgangers in zijn gemeente.

Hij verzekerde de bevolking dat hij persoonlijk alle informatie over opvallende of bijzondere dingen in wijk of straat zou bekijken.

Afgelopen weekeinde pakte de politie vier volwassenen uit twee Huizer gezinnen op, omdat zij op het punt zouden staan naar Syrië af te reizen. In totaal zes kinderen zijn voorlopig voor drie maanden ondergebracht bij pleeggezinnen.

Hertog hoorde eind 2013 dat Huizen met negen andere gemeenten op een lijst van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD stond. In gemeenten op die lijst zouden meer geradicaliseerde moslims wonen dan elders. Onder andere Gouda en Delft staan ook op de lijst.

Vertrouwelijk

De Huizer burgemeester informeerde de raad enkele malen vertrouwelijk over het overleg dat hij geregeld had over de kwestie met de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hij wilde geen paniek veroorzaken, maar laat in juli weten dat ''het beeld is dat een enkeling uit Huizen mogelijk verblijft in Syrië. Ik zie het nieuws en lees de verhalen. Dat baart ook mij zorgen.'' Hij wil dat Huizenaren meehelpen bij "een effectieve aanpak".

Hertog kreeg vrijdagmiddag een ambtsbericht dat de twee gezinnen wilden vertrekken. Daarop besloot hij samen met politie en justitie in te grijpen. Enkele fracties in de Huizer gemeenteraad willen weten waarom zij daar niet tijdig over zijn geïnformeerd.

Cel

De volwassenen blijven in elk geval nog een aantal dagen in de cel zitten. Het Openbaar Ministerie in Utrecht zal dinsdag de inverzekeringstelling van de vier met drie dagen verlengen. De onderzoeksrechter toetst dinsdag of de aanhouding van het viertal rechtmatig was. Het OM verwacht dat dat het geval is, aldus een woordvoerster.

Omdat de zaak vrijdag in een stroomversnelling kwam, heeft het OM volgens een woordvoerster tijd nodig om de in beslag genomen spullen te onderzoeken. Justitie denkt donderdag te weten of en zo ja, wie er langer vastgehouden moet worden. Daar neemt de onderzoeksrechter dan weer een besluit over.

Het kabinet kondigde vorige week een programma tegen jihadisme aan. Daarin past volgens het OM aandacht voor mensen die zich willen aansluiten bij de jihad, maar ook voor mensen die geld of personen werven voor de gewelddadige strijd.