Op ruim 50.000 adressen in Nederland is het noodnummer 112 niet met een mobiele telefoon te bereiken. Binnenshuis is daarvoor niet voldoende bereik. 

Dat bevestigde een woordvoerder van KPN maandag naar aanleiding van berichtgeving in de kranten van De Persdienst. 

In de gebieden waar het mobiele bereik onvoldoende is, is 112 wel bereikbaar via de vaste lijn, benadrukt een woordvoerder van KPN tegenover NU.nl. "We hebben een verplichting het bereik te garanderen en doen dat ook."

De overheid adviseert mensen die in bijvoorbeeld een grensgebied wonen altijd een vaste lijn te nemen. De problemen spelen echter niet alleen op het platteland, maar ook in steden. KPN erkent dat er bijvoorbeeld problemen zijn in de binnenstad van Amsterdam.

"We proberen al jaren een mast te plaatsen, maar dat is lastig", aldus een woordvoerder van de provider. Het normale traject duurt ongeveer anderhalfjaar maar volgens de woordvoerder duurt het in de Jordaan al langer. 

Ongeveer 1 procent van het Nederlandse grondgebied heeft geen mobiele dekking volgens KPN. Ook het plaatsen van masten op andere plaatsen is volgens de provider een "weerbarstig proces".

Er zijn voorbeelden van ernstige ongelukken waarbij 112 niet met een mobieltje te bellen was. Het ministerie van Economische Zaken komt later dit jaar met de resultaten van een onderzoek naar het mobiele bereik in het land. Op de website van de telecomaanbieder is precies te zien waar 'witte vlekken' in het mobiele bereik zitten.