Bij de Limburgse tbs-kliniek De Rooyse Wissel zijn deze week drie tbs'ers overleden. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag na berichtgeving door het EO-programma Dit Is de Dag Onderzoek. 

Het eerste sterfgeval werd donderdag al bekend. Volgens een woordvoerder van het ministerie pleegde een patiënt zelfmoord en is bij het derde sterfgeval sprake van een natuurlijk overlijden.

Het eerste, reeds bekende sterfgeval, vond volgens Dit Is de Dag Onderzoek plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. De man, eind dertig, overleed aan maagbloedingen.

Volgens het ministerie ging het om een natuurlijk overlijden. Bronnen meldden het EO-programma nu dat de tbs'er 's avonds laat al had geklaagd over pijn in de buik. Van de medische dienst kreeg hij alleen pijnstillers. 's Nachts werd hij dood in zijn cel aangetroffen.

Hartstilstand

Een dag later overleed een 45-jarige man aan een hartstilstand, bericht het onderzoeksprogramma. De man was omstreeks 14.00 uur naar zijn kamer gegaan, en werd daar om 22.00 uur door het personeel dood aangetroffen. De tbs'er was eerder al geopereerd vanwege hartklachten.

Weer een dag later pleegde de derde tbs'er zelfmoord. Hij zou in een traject voor begeleid wonen hebben gezeten en al buiten de kliniek hebben gewoond. Het einde van zijn tbs-behandeling was in zicht.

Door zorgen over een ernstig ziek familielid zou hij een terugval hebben gehad, waardoor hij 'voor zijn eigen veiligheid' weer terug moest naar de kliniek. Daar mocht hij volgens bronnen van het EO-programma tot zijn frustratie niet of nauwelijks contact hebben met zijn familie.

Gemeld

Alle drie de sterfgevallen zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, meldt de zegsvrouw van het ministerie. De inspectie kan beslissen of een nader onderzoek wordt ingesteld.

Over de omstandigheden waaronder de drie patiënten zijn overleden doet het ministerie geen mededelingen, omdat het gaat om individuele sterfgevallen.

In 2012 overleden in de kliniek twee patiënten, door zelfmoord en natuurlijk overlijden. In 2011 stierven geen patiënten, in de jaren daarvoor tot 2008 steeds één. Daarbij was sprake van natuurlijk overlijden.

Onrust

Een van de tbs'ers in de kliniek liet Dit Is de Dag Onderzoek weten dat er veel onrust heerst onder patiënten en personeel van De Rooyse Wissel. "Patiënten voelen zich niet veilig en hebben veel vragen over de dood van hun drie medepatiënten en of de kliniek daarbij wel goed gehandeld heeft. De druk op het personeel is gigantisch."

De EO nam de tbs-kliniek in Oostrum al enige tijd geleden op de korrel. Eerder bleek uit een reportage van Dit is de Dag dat een groep tbs'ers in de kliniek beschikte over soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en diverse vlees- en slagersmessen. De spullen waren mede door personeelsleden naar binnen gesmokkeld.

Ook zou een medewerker vorige maand zijn bedreigd en blijkt een tbs'er die twee weken geleden niet terugkeerde van verlof tweeënhalf jaar geleden ook al eens niet te zijn teruggekeerd.

Onderzoeken

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat twee onderzoeken doen naar de situatie in De Rooyse Wissel. Die worden binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd, meldde het ministerie deze week.

SP-Kamerlid Nine Kooiman liet weten dat ze wil dat de sterfgevallen van deze week grondig worden onderzocht.