De politie heeft de paspoorten van tien potentiële jihadstrijders afgepakt. Het gaat om leden van twee gezinnen, vier volwassenen en zes kinderen, die mee wilden vechten met terreurbeweging Islamitische Staat. 

Dat meldt RTV Noord-Holland zaterdag na een persconferentie van de gemeente Huizen, waar ook het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming bij aanwezig waren. De persconferentie werd ingelast na een ambstbericht van de AIVD. 

De gezinnen, met kinderen in de leeftijd van acht maanden tot negen jaar, zouden van plan zijn geweest om op zeer korte termijn naar het Midden-Oosten te gaan. Daar wilden zij meevechten met IS (voorheen ISIS). 

De kinderen zijn inmiddels uit huis geplaatst. Een volwassen stel is vrijdagavond aangehouden, de andere twee volwassenen werden zaterdag opgepakt en in verzekering gesteld, zo liet het OM weten. Maandag wordt de beslissing genomen wanneer de vier worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De vier volwassenen worden ervan verdacht ''de gewapende strijd van de terroristische beweging IS te steunen en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië''. Hun paspoorten, evenals die van hun kinderen, worden vervallen verklaard.

''Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven'', meldt de gemeente in een persbericht.

Kinderen

De kinderen zijn op een "veilige" plaats ondergebracht. Dat zei een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming zaterdag.

Het gaat om zes kinderen: een meisje van 8 maanden uit een gezin en vijf jongens (variërend van één tot en met negen jaar oud) uit een ander gezin. De gezinnen zijn, voor zover nu bij de Raad bekend, geen familie van elkaar.

De kinderen hebben volgens de woordvoerder goed geslapen op hun opvanglocatie; of dat pleegouders zijn of een opvanghuis of iets dergelijks kon hij niet zeggen. Ook niet waar ze zijn. Niet alle kinderen zijn bij elkaar.

De kinderen zijn allemaal in Nederland geboren, aldus de zegsman van de kinderbescherming. Wat er met hen gebeurt is nog onduidelijk. ''Dat is mede afhankelijk van wat er met hun ouders gebeurt."

De kinderen zijn vrijdagavond uit huis geplaatst omdat er een vermoeden bestond dat hun ouders zouden vertrekken naar oorlogsgebied in Syrië of het deel van Irak dat door IS is uitgeroepen tot 'kalifaat'. ''Om te zorgen dat de kinderen niets overkwam is besloten tot uithuisplaatsing.''

Jihadisme

De inbeslagname van de documenten past in het beleid dat minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid vrijdag aankondigde om strenger op te treden tegen radicalisering en jihadisme.

Met de nieuwe inbeslagnames in Huizen komt het aantal Nederlanders van wie het paspoort is ingenomen omdat zij mogelijk aan de jihad wilden meedoen uit op 43, zo liet een woordvoerster van het OM weten.

Het innemen van een paspoort is niet hetzelfde als het afnemen van de Nederlandse nationaliteit. Een woordvoerster van de gemeente Huizen liet weten dat de maatregel om het paspoort vervallen te verklaren volgens de richtlijnen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geldt ''zolang er een vermoeden bestaat van gevaar voor de nationale veiligheid''.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak