24 politiemensen die in augustus 2009 werden belaagd bij de strandrellen in Hoek van Holland, krijgen smartengeld. 

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. De agenten krijgen een basisbedrag van 3500 euro.

De betrokken agenten hadden de schadevergoeding geëist in procedures bij de civiele rechter. Zij wilden gecompenseerd worden voor uitgestane doodsangst en de grote gevolgen die zij van het geruchtmakende incident hebben ondervonden.

Zes agenten krijgen 2.100 euro extra, vanwege een posttraumatische stressstoornis die zij aan de gebeurtenissen hebben overgehouden.

Financiële regeling

De politiemensen hadden de eisen tot schadevergoeding gericht aan zeventien relschoppers die eerder zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen. 

Met zeven van hen is tijdens de behandeling van de strafzaken al een financiële regeling getroffen. Deze bedragen gaan van de toegekende 3.500 euro af, evenals uitgekeerde voorschotten.

De tien relschoppers die nu op basis van het civiele vonnis moeten betalen, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het totale bedrag van het toegewezen smartengeld.

Klacht

De politie werd destijds bij ongeregeldheden tijdens een dancefestival door een losgeslagen menigte in het nauw gedreven. Uiteindelijk zag zij zich genoodzaakt te schieten, waardoor er een dode en enkele gewonden vielen.

Twee agenten die betrokken waren bij het schieten, zijn niet vervolgd, onder meer omdat er sprake was van zelfverdediging. Ook leidinggevende politiemensen bij de rellen zijn niet voor de rechter gebracht, ondanks een klacht van de ouders van het dodelijke slachtoffer Robby van der Leeden (19).