De drie opgepakte jihadverdachten uit Den Haag waren ''prominent aanwezig'' bij recente demonstraties in hun woonplaats Den Haag. 

Dat meldt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) donderdag tijdens een persconferentie. 

''De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden. Dit zijn grote vissen, ze speelden een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering'', aldus de burgemeester. Hij wil niet zeggen om welke betogingen het gaat en wat ze daar precies deden.

Twee mannen (32 en 24 jaar oud) werden opgepakt omdat ze mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Ze zouden huiskamerbijeenkomsten hebben georganiseerd en op straat hebben gepredikt. Ze worden ook verdacht van ''het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk'' in het Midden-Oosten.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Haatzaaien

Een 24-jarige vrouw uit Den Haag is ook opgepakt. Zij zou zich, net als de twee mannen, schuldig hebben gemaakt aan ''opruiing en haatzaaien'' op sociale media en nieuwssites. De politie heeftna de drie arrestaties  vier woningen doorzocht en sluit meer arrestaties zeker niet uit. Het is niet bekend waar dat gebeurde en of er spullen in beslag zijn genomen.

De 32-jarige man die donderdag in Duitsland is opgepakt zou vorige maand één van de twee sprekers zijn geweest tijdens een demonstratie voor terreurbeweging IS in de Haagse Schilderswijk. De 24-jarige vrouw die donderdag eveneens werd aangehouden, is zijn echtgenote, meldt de NOS donderdag op basis van bronnen. Daar wilde de politie donderdag niets over zeggen.

Na afloop van de demonstratie in de Schilderswijk ontstond ophef omdat antisemitische leuzen werden geroepen. Het Openbaar Ministerie oordeelde later dat sprake was strafbare feiten. 

Fundamentalistische bewegingen

Van Aartsen wil niet zeggen hoeveel mensen de twee vermeende ronselaars zouden hebben geworven. Het is ook niet bekend voor welke groepering ze zouden hebben geronseld. In het Midden-Oosten zijn meerdere fundamentalistische bewegingen actief, zoals Islamitische Staat en al-Nusra, die vaak ook tegen elkaar strijden.

Volgens de gemeente Den Haag zijn tot nu toe negen mensen opgepakt in het jihadisten-onderzoek. Vijf van hen zitten vast. Vorige maand werd een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer opgepakt, omdat zij mensen zou hebben geronseld voor de opstand in Syrië.

Een maand eerder arresteerde de politie een 18-jarige vermeende ronselaar uit Den Haag. In april werd een Amsterdamse (23) aangehouden. Een van de vijf is een teruggekeerde Syriëganger.

Veiligheid

Zo'n 100 tot 200 Nederlanders zijn in de afgelopen jaren naar Syrië en Irak gegaan om daar te vechten. Van hen komen ongeveer 33 uit Den Haag, schreef burgemeester Jozias van Aartsen vorige maand. Tijdens de jihad zouden zeker 14 Nederlanders zijn omgekomen, van wie er waarschijnlijk zeven uit Den Haag kwamen.

Enkele tientallen jihadisten zijn inmiddels teruggekeerd. Dat is een gevaar voor de veiligheid, omdat ze hier aanslagen kunnen plegen, zegt de inlichtingendienst AIVD.