Een groep van zo'n tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers die zaterdag een leegstaand kantoorpand kraakten in Amsterdam Nieuw-West, mag daar voorlopig blijven. 

De officier van justitie gaat niet over tot een spoedontruiming. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

De eigenaar van het pand aan de Jan Tooropstraat deed aangifte, maar voorlopig zonder resultaat. De vluchtelingen kraakten eerder een kantoorpand in Amsterdam-Zuid, dat na aangifte van de eigenaar wel werd ontruimd.

De groep van met name Iraakse en Afrikaanse asielzoekers trekt al jaren door Amsterdam, en verbleef onder meer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, een 'vluchtkerk' en een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Een andere groep verblijft nog in de zogenoemde 'Vluchtgarage' in Amsterdam Zuidoost.

Vluchtgarage

De spanningen in de zogenoemde Vluchtgarage in Amsterdam lopen zo hoog op, dat er inmiddels vrijwel dagelijks akkefietjes plaatsvinden tussen bewoners. Steeds vaker komt het onder de uitgeprocedeerde asielzoekers in het gekraakte pand in Zuidoost zelfs tot een handgemeen.

Dat constateert het College voor de Rechten van de Mens. ''Als er niet wordt ingegrepen, neemt het risico toe dat mensen sterven door honger of geweld.''

Vertegenwoordigers van het college gingen dinsdag langs bij de Vluchtgarage en stelden vast dat de situatie sinds een vorig bezoek in juni enorm is verslechterd, meldt het college in een persbericht. Ze vragen de gemeente Amsterdam en het ministerie in te grijpen, zodat de situatie niet verder uit de hand loopt.

"De mannen hebben geen enkele privacy en slapen en wonen in overvolle kleine kamertjes dicht op elkaar. Met het stijgend aantal bewoners en de verslechterende weersomstandigheden nemen de problemen alleen maar toe", geeft het college aan.

Het college, dat na een eerder bezoek in juni aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vroeg maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren, roept de twee partijen opnieuw op actie te ondernemen. "Nederland is verplicht om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen te helpen. Tot nog toe komt Nederland die verplichting niet na."

Burgemeester Eberhard van der Laan en staatssecretaris Teeven hadden daar woensdag nog niet op gereageerd, meldde een woordvoerster. ''We blijven bij de autoriteiten aan de bel trekken, dat is het enige wat we kunnen doen.''

mensenrechtenschending

In juni verbleven naar schatting honderd mannen in de oude garage. Inmiddels zijn dat er volgens het college zo'n 120, die dicht op elkaar leven onder mensonwaardige omstandigheden. ''Wij zijn in het leven geroepen door de overheid. Als wij signaleren dat er sprake is van mensenrechtenschending, dan gaan we ervan uit dat dat serieus wordt genomen'', aldus een zegsvrouw.

De instantie bezocht het onderkomen aan de Kralenbeek nadat zondagavond een 32-jarige bewoner overleed aan de gevolgen van een uit de hand gelopen ruzie in de garage. Twee verdachten werden aangehouden. De politie kon woensdag nog niets zeggen over de voortgang van het onderzoek naar de fatale vechtpartij.

In het zogenoemde Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in Nieuw-West, een ander gekraakt pand waar sinds zaterdag een groep uitgeprocedeerde asielzoekers verblijft, viel maandagnacht een bewoner van de trap. Hij raakte zwaargewond.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) heeft woensdag schriftelijke Kamervragen gesteld over de situatie in de Vluchtgarage. Volgens een woordvoerder pleitte de partij al eerder voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar laten de twee incidenten in Amsterdam zien dat de situatie blijft verslechteren.

GroenLinks vraagt staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie "met onmiddellijke ingang maatregelen te nemen, zodat uitgeprocedeerde asielzoekers toegang hebben tot bed, bad en brood en niet in mensonwaardige omstandigheden hoeven te leven."

Ook de ChristenUnie liet woensdag weten Kamervragen te stellen aan de staatssecretaris.