Het crimineel duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. heeft bekend dat het een reeks inbraken heeft gepleegd.

Dat heeft advocaat Peter Plasman woensdag bevestigd na een bericht hierover in het AD. Over de inhoud van de verklaring wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niets zeggen.

De 25-jarige Van der P. en de zes jaar jongere B. trokken in februari twee weken door Nederland en pleegden zware misdrijven in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Het tweetal wordt onder meer verdacht van een gewelddadige ontvoering van een vrouw uit Meppel, een poging tot moord, diefstal met geweld en een poging tot doodslag. Na een lange klopjacht werd het stel op 26 februari in een hotel in het Duitse Schwerte gearresteerd. Het tweetal was op dat moment in het bezit van een vuurwapen.

Plasman bevestigt dat het stel een "aantal feitelijkheden grotendeels heeft bekend", maar wil verder niets over de zaak zeggen. Het is niet duidelijk of het stel ook de gijzeling en ontvoering heeft bekend.

Het duurde tot eind mei voordat dit gewelddadige duo werd overgebracht naar Nederland. Van der P. en B. verzetten zich tegen hun uitlevering.

Rechtbank

De rechtbank in Assen buigt zich dinsdag 2 september over de delicten. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt later. 

In de media kregen de man en de vrouw de bijnaam 'Bonnie en Clyde'. Tijdens het opsporingsonderzoek hebben politie en justitie de volledige namen en foto's van de verdachten vrijgegeven. Het grove geweld en de vrees dat de twee nieuwe slachtoffers zouden maken, waren hiervoor de aanleiding.