Een 29-jarige medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem is veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het discrimineren van een sollicitant. 

Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald.

De rechter acht bewezen dat de man een sollicitant uit Suriname afwees omdat hij een donkere huidskleur heeft. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Twee weken geleden betoogde W. voor de rechter dat het als grapje was bedoeld voor zijn werkgever. De huidskleur van de sollicitant zou niet de echte reden zijn geweest om hem af te wijzen.

De rechtbank gaat daar niet in mee. Volgens de rechter is er duidelijk onderscheid gemaakt op grond van ras. Bovendien blijkt uit de woorden 'ten eerste' dat de huidskleur de voornaamste reden is geweest om niet met de man te willen werken.

In een mail die was bedoeld voor zijn werkgever schreef de verdachte, Ruben W., in november de tekst "Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)".

De tekst stuurde hij echter per ongeluk naar de sollicitant. Volgens W., beschikte de destijds 23-jarige student, ook niet over een relevant cv.