Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne, waarbij op 17 juli 298 mensen omkwamen. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Premier Mark Rutte zei dat dinsdag na een bijeenkomst in Nieuwegein voor de nabestaanden van de slachtoffers. De herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.

Rutte zei dat het verdriet onder de nabestaanden nog altijd ''enorm'' is en dat het extra moeilijk is dat sommige mensen uitsluistel hebben over hun geliefden, maar dat anderen nog op identificatie moeten wachten. Hij sprak van een ''indrukwekkende avond''.

Er kwamen ongeveer zeshonderd tot zevenhonderd nabestaanden naar de bijeenkomst in het congrescentrum.

Bekijk een deel van de toespraak van Rutte:

Niet-Nederlandse slachtoffers

De herdenking wordt in nauwe samenwerking met de nabestaanden vormgegeven, aldus de minister-president. Zo veel mogelijk wordt in afstemming met hen gedaan. Veel nabestaanden hebben volgens Rutte gezegd dat ze het enorm waarderen dat het hele land na zes weken nog steeds zo intensief met ze meeleeft. Tijdens de herdenking zal er ook aandacht zijn voor de niet-Nederlandse slachtoffers van de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Tijdens de besloten bijeenkomst is bekendgemaakt dat er 283 unieke DNA-profielen zijn gevonden. Dat wil niet zeggen dat die allemaal van slachtoffers zijn die in het vliegtuig zaten, ze kunnen bijvoorbeeld ook zijn van bergingswerkers of bewoners van het rampgebied.

Identificatieproces

Verder zijn de nabestaanden bijgepraat over onder meer het identificatieproces, de repatriëring, het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en over het onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Victor Jammers, van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland, zei dat de nabestaanden tijdens de bijeenkomst hebben gezien en gehoord hoe hard de betrokken instanties werken. Ook ontlenen zij volgens Jammers hoop aan het feit dat het aantal identificaties nog altijd groeit.

Volgens Jammers hebben veel nabestaanden vragen gesteld over schadevergoedingen. Een van de andere vragen was of nabestaanden de rampplek in Oekraïne kunnen bezoeken. Gezien de oorlogssituatie daar en de verslechterende weersomstandigheden zit dat er voorlopig niet in, zo is volgens Jammers tegen de aanwezigen gezegd.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne