Het gerechtshof in Arnhem besluit in september of de 49-jarige Oosterbeker die een fatale aanvaring veroorzaakte op de Vinkeveense Plassen, zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten. 

De man is sinds vrijdag op vrije voeten, maar het Openbaar Ministerie verdenkt hem van doodslag en wil dat hij weer achter de tralies komt.

De raadkamer van de rechtbank in Utrecht bepaalde vrijdag dat de Oosterbeker wel schuldig is aan het dodelijk ongeluk, maar dat er onvoldoende wettelijk bewijs is dat de man met voorwaardelijke opzet of roekeloos heeft gehandeld.

Het OM tekende tegen dat besluit onmiddellijk beroep aan, maar moest de Oosterbeker voorlopig laten gaan. Hij is nog wel verdachte in de zaak.

Alcohol

De 49-jarige man scheurde op zaterdagavond 2 augustus met een gezelschap in zijn onverlichte speedboot over de plassen. Hij zag een bootje met daarin vier mannen over het hoofd en voer eroverheen.

Twee mannen in het bootje werden geraakt door de schroef van de speedboot en kwamen om het leven. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut had de schipper ruim driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

De schipper heeft zelf verklaard dat het ''pikkedonker'' was op de plassen. Desondanks voer hij in plané, wat wil zeggen dat de speedboot zo hard ging dat de voorplecht hoog boven het water uitstak. De schipper kan dan niet zien wat er vlak voor zijn vaartuig is.

De man denkt dat hij een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur had, terwijl op de plassen maar 6 kilometer per uur gevaren zag worden.