Koning Willem-Alexander geeft publiekelijk te weinig blijk van zijn christelijke geloof en achtergrond. Dat vindt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Voorzitter Karin van den Broeke noemt het dinsdag in NRC Handelsblad 'opvallend' dat God in zijn toespraken 'niet sterk' naar voren is gekomen. De koning is belijdend lid van de PKN. 

Vanuit streng reformatorische hoek klonk al langer kritiek. Zo schreef het Reformatorisch Dagblad na de kersttoespraak van vorig jaar dat de koning "niet had gewezen op Christus als de geboren Zaligmaker". Ook was er kritiek op de vele zondagse activiteiten van het koninklijk paar. 

De kerk moet de staat ''herinneren aan het Koninkrijk van God'', zegt Van den Broeke, en daarom moet de kerk constant vragen wat de overheid wil. ''Daarvan zal de koning ook een bepaald beeld hebben. Het was mooi geweest als hij dat in een openbare ruimte had geformuleerd.'' Van den Broeke hoopt ''dat God ook nog eens in zijn openbare toespraken zal verschijnen''.

Van den Broeke vindt ook dat de koning kritischer zou kunnen zijn over hoe het kabinet het begrip 'participatiesamenleving' invult. "Armoedebeleid en vluchtelingenproblematiek zijn schrijnende voorbeelden van de invulling daarvan. Die praktijk is niet altijd even menswaardig, vinden wij."

Koningshuis

Het koningshuis in Nederland is van oudsher protestants, maar er zijn ook katholieke leden, zoals koningin Máxima. In een interview met Paul Witteman in 1997 zei Willem-Alexander: ''Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig.''

De Protestantse Kerk ontstond in 2004 uit een fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De PKN heeft naar eigen zeggen iets meer dan 2 miljoen leden, van wie bijna 800.000 hun geloof belijden.

Op 14 september viert de kerk in Nijkerk zijn 10-jarig bestaan. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig.